The Battle of Wesnoth

battle for wesnoth fantasy game

Ένα από τα λίγα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε κυριολεκτικά σε ότι λειτουργικό σύστημα και να έχετε είναι και το The Battle Of Wesnoth, ένα δωρεάν Turn-Based παιχνίδι στρατηγικής που είναι σαν μια μίξη Heroes Of Might And Magic και Colonization  (για όσους τα έχουν παίξει). Μπορείτε να παίξετε Campaign,Multiplayer ή ακόμα και να φτιάξετε τη δικιά σας πίστα αν θέλετε. Έχει αρκετές αποστολές, πολλές εκ των οποίων έχουν πολύ καλογραμμένο σενάριο.

Εκτός όμως από τις ήδη υπάρχουσες, μπορείτε να κατεβάσετε δεκάδες νέες μέσω των addon που έχει.  Επίσης  μπορείτε να κατεβάσετε νέα μουσική για το παιχνίδι, χάρτες και αρκετά άλλα.

Πως θα το εγκαταστήσετε

Μπορείτε να πάτε στη σελίδα του παιχνιδιού και να κατεβάσετε την κατάλληλη έκδοση για το λειτουργικό σας σύστημα.  Μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε Windows, Linux, MacOS, AmigaOS, Android ακόμα και να το παίξετε από τον browser.

Η τελευταία έκδοση του παιχνιδιού είναι η 1.14.9 (update:2019)

 

Απαιτήσεις

Το TBoW είναι αρκετά ελαφρύ και θα παίξει με ευκολία ακόμα και σε αρχαία μηχανήματα. Δε laggarei και είναι ιδανικό παιχνίδι για Multiplayer.

Πως παίζεται

battle of wesnoth

Η φιλοσοφία του παιχνιδιού είναι εξαιρετικά απλή. Ουσιαστικά είναι ΤurnBased παιχνίδι που σκοπός του είναι να κάνετε ότι σας λέει το σενάριο. Συνήθως αυτό είναι να εξοντώσετε τον αντίπαλο σε κάθε πίστα ή να αντέξετε χωρίς να σας σκοτώσουν για μερικούς γύρους ή ίσως να πάτε τον κεντρικό ήρωα σε ένα σημείο στο χάρτη χωρίς να σκοτωθεί.

 

Το παιχνίδι είναι φαντασίας και η μυθολογία που βασίζεται είναι η κλασσική με κάστρα, ιππότες, ξωτικά, δράκους και άλλα μυθικά πλάσματα.  Έτσι, πάντα ξεκινάτε από ένα κάστρο, στο οποίο μέσα βρίσκεται ο κεντρικός σας ήρωας, με τον οποίο έχετε την δυνατότητα να στρατολογήσετε μονάδες. Δεν έχετε τη δυνατότητα να χτίσετε κάτι μέσα στο κάστρο.

battle of we 2dgmr 3 v1
Η οθόνη στρατολόγησης


Level και XP

Οι διαφορετικές μονάδες που έχετε στη διάθεση σας, είναι αρκετές και με τον καιρό γίνονται όλο και περισσότερες. Μπορείτε όμως να στρατολογήσετε κάθε φορά μόνο όσες ελεύθερες θέσεις έχει το κάστρο σας. Αν μετακινήσετε τον ήρωα σας από το κάστρο δεν έχετε τη δυνατότητα να φτιάξετε νέες μονάδες, μέχρι να τον ξαναβάλετε μέσα σε ένα κάστρο.
Στις πιο πολλές πίστες έχετε, εκτός από τον κεντρικό ήρωα, και κάποιους σημαντικούς χαρακτήρες που δεν επιτρέπεται να σκοτωθούν.

Όλες οι μονάδες στο παιχνίδι έχουν Level τα οποία αυξάνονται όταν αποκτάται αρκετή εμπειρία (XP) από μάχες. Τα Level του κεντρικού ήρωα και των σημαντικών χαρακτήρων τα μεταφέρετε και στις επόμενες πίστες. Αν καταφέρετε και δημιουργήσετε ισχυρούς χαρακτήρες, μεγάλων Level, οι μάχες γίνονται πολύ πιο εύκολες.

Μάχες

Οι μάχες γίνονται όπως στα περισσότερα παλιά ΤurnBased παιχνίδια. Ικανότητες και τύχη κρίνουν το αποτέλεσμα. Μπορείτε να έχετε την επιλογή για επίθεση από κοντά (melee) ή από μακρυά (ranged) αν η μονάδα σας έχει αυτή τη δυνατότητα. Το Terrain που γίνεται η μάχη παίζει σημαντικό ρόλο δίνοντας το ανάλογο Bonus αναλόγως με τη μονάδα που έχετε. Έτσι για παράδειγμα οι θαλάσσιες μονάδες έχουν μεγαλύτερο bonus  όταν βρίσκονται στο νερό από ότι όλες οι υπόλοιπες.

Μία από τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού είναι ότι έχει Timeline, με  τα χαρακτηριστικά της κάθε μονάδας να αλλάζουν αναλόγως με την ώρα που γίνεται η μάχη (πχ κάποια μονάδα μπορεί να έχει bonus 25% τη μέρα, ενώ μια άλλη τη νύχτα)

Γραφικά

battle of wesnoth
Cutscene που εξιστορεί την υπόθεση

GameplayΤα γραφικά του παιχνιδιού είναι αρκετά φτωχά. Είναι κλασσικά 2D και θυμίζουν παιχνίδια στρατηγικής της εποχής του Dos (Cololinzation και πρώτα Civilization). Στις επίσημες Campaigns έχει κάποιες cutscenes με εικόνες. Γενικά τα γραφικά είναι σίγουρα το αδύνατο σημείο του παιχνιδιού. Βέβαια εξαιτίας των απλών γραφικών είναι πάρα πολύ ελαφρύ σαν παιχνίδι.’ Πετάει´ ακόμα και σε παλιούς υπολογιστές.

Το gameplay του είναι απλό. Ουσιαστικά το μόνο που κάνετε είναι να διαλέγετε που θα πάει η κάθε μονάδα και αν θα επιτεθεί. Στο χάρτη φαίνεται το path που μπορεί να ακολουθήσει η κάθε μονάδα και πόσο στοιχίζει αυτό σε χρόνο. Επίσης φαίνεται και το bonus που δίνει το terrain στις μάχες.
Έχει αρκετά shortcuts που θα κάνουν τη ζωή σας αρκετά πιο εύκολη.
Το μόνο αρνητικό που έχει σε αυτό το τομέα το παιχνίδι είναι ότι στο ίδιο τετράγωνο δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερες από μία μονάδες.

 

Συνοψίζοντας

Το TBoW είναι ένα αρκετά καλό παιχνίδι. Είναι αρκετά εθιστικό και θα σας κρατήσει συντροφιά για πάρα πολύ καιρό. Έχει πάρα πολλά διαφορετικά Campaign, για να μην βαρεθείτε εύκολα.

Στα θετικά του παιχνιδιού

  • Δωρεάν
  • Καλό AI
  • Εύκολο gameplay
  • Πάρα πολλά Campaigns (μέσω του addon)
  • τα καλοφτιαγμένα σενάρια.

Στα αρνητικά τα

  • Φτωχά γραφικά
  • Οι μικρές πίστες
  • Λίγο αυξημένη δυσκολία

Απάντηση