FreeCol, ένας opensource κλώνος του κλασσικού strategy Colonization

freecol strategy game

Το Colonization είναι ένα παιχνίδι, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1995 την εποχή που αρκετοί υπολογιστές είχαν ακόμα DOS. Δημιουργός του ο γνωστός Sid Meir. Ήταν μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του Civilization Ι, που είχε κυκλοφορήσει μερικά χρόνια νωρίτερα. Σκοπός του παιχνιδιού να κατακτήσεις το νέο κόσμο (Αμερική). Ξεκινούσες το 1492, τη χρονιά του Κολόμβου και μπορούσες να παίξεις μέχρι λίγο μετά την Αμερικάνικη ανεξαρτησία.

Ήταν ένα αρκετά εθιστικό παιχνίδι που “έκαψε” πολλούς gamers για αρκετό καιρό. Δυστυχώς δεν υπήρχε κάποια συνέχεια όπως τα αντίστοιχα Civilization, μόνο μέσα από μερικά add-ons του Civilization. Εδώ και περίπου 10 χρόνια όμως έχει δημιουργηθεί ο open-source κλώνος του, το FreeCol. Μέσω αυτού, fans έχουν αναστήσει αυτό το ξεχασμένο παιχνίδι και το έχουν βελτιώσει αρκετά, σε γραφικά, ήχο, gameplay, mods. To παιχνίδια διατίθεται εντελώς δωρεάν.

ΤίτλοςFreeCol
Κατηγορία4X Turn-Based Strategy
ΆδειαGPLv2
Τιμή Δωρεάν
Εταιρία / ΥποστηρικτέςFreeCol Team
Οπτική3rd Person
Γραφικά2D
ΔυσκολίαΜέτρια
Min. CPUPentium
Min. RAM128 MB
Min. HDD
Min. Resolution1024 x 768
Βαθμολογία SourceForge / Google4.7/5 | 94%

Απαιτήσεις

Το FreeCol προσφέρεται σε όλες τις πλατφόρμες (Win, Linux, Mac), αρκεί να υποστηρίζουν τουλάχιστον περιβάλλον Java 1.6 και ανάλυση 1024χ768. Η ελάχιστη μνήμη που χρειάζεται είναι 128ΜΒ (προτείνεται 256ΜΒ RAM) αλλά για να μην έχετε κολλήματα καλό είναι να έχετε τουλάχιστον 512MB RAM. Οπότε μπορεί να παίξει άνετα σε υπολογιστές δεκαετίας ή ακόμα και σε μίνι-pc.

Ομοιότητες με το Colonization

FreeCol 0.11.0 231 v1
Η Οθόνη αναφοράς κάθε γύρου

To FreeCol, είναι ένας κλώνος του Colonization. Βέβαια είναι αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με το αρχικό. Κυρίως στα γραφικά, που θυμίζουν πιο πολύ αυτά του Civilization III, παρά του Colonization. Βελτιώσεις έχει και η ίδια φιλοσοφία του παιχνιδιού, με περισσότερες επιλογές πάνω στο gameplay και στους κανόνες του παιχνιδιού.

Η σημαντικότερη αλλαγή όμως είναι τα mods που έρχονται να λύσουν ένα από τα βασικά ελαττώματα του Colonization. Το Colonization είχε ως σκοπό την ανακάλυψη της Αμερικής. Έτσι μπορούσες ουσιαστικά να επιλέξεις 4 μόνο χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία) και να παίζεις τον ίδιο χάρτη. Έτσι μετά από μερικούς τερματισμούς καταντούσε βαρετό και δεν είχε την ίδια “ζωή” που είχε το Civilization.

Όμως μέσω των mods, μπορείτε να αλλάξετε εντελώς το παιχνίδι, έτσι ώστε κάθε φορά να είναι λίγο διαφορετικό. Βέβαια τα mods δεν είναι τόσο απλά στην εισαγωγή όπως σε κάποια άλλα OpenSource παιχνίδια, αλλά τις περισσότερες φορές δεν θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Εκτός από τα Mods μια μεγάλη αλλαγή είναι και το Multiplayer που μπορείτε να παίξετε με το FreeCol, είτε με φίλους είτε μέσω server.

Συνεχής βελτίωση

Αν και το FreeCοl ξεκίνησε σαν project το 2003, δηλαδή περισσότερο από 10 χρόνια πριν, δεν έχει σταματήσει να ανανεώνεται από τότε. Και αν και έχει μειωθεί λίγο ο ρυθμός ανανέωσης και ο αριθμός των mods με τον καιρό, παρόλα αυτά συνεχίζει ακάθεκτο (Η τελευταία βελτιωμένη έκδοση του παιχνιδιού, κυκλοφόρησε μόλις σήμερα).

Εγκατάσταση

Το FreeCol έχει έτοιμο installer για Windows, αλλά για την άλλες πλατφόρμες πρέπει να το εγκαταστήσετε μέσω Java. Αναλυτικές οδηγίες και link για την τελευταία έκδοση του FreeCol μπορείτε να βρείτε εδώ. Αν θέλετε να κατεβάσετε το manual του παιχνιδιού, που θα σας βοηθήσει με τις επιλογές του παιχνιδιού αν είστε αρχάριοι, μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Πως παίζεται

Το FreeCol, για όσους δεν είχαν παίξει ποτέ το Colonization, είναι ένα Turn Based Strategy, δηλαδή παίζεται ανά γύρους. Έχετε σαν σκοπό την κατάκτηση του νέου κόσμου και την τελική ανακήρυξη της ανεξαρτησίας σας από το μητρικό έθνος. Το παιχνίδι ξεκινάει το 1492 και θα πρέπει μέχρι το 1850 να έχετε κερδίσει την ανεξαρτησία σας.

Στο κανονικό παιχνίδι, έχετε να επιλέξετε μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Ισπανίας. Στο νέο κόσμο όπου θα κάνετε τις αποικίες σας θα βρείτε, τους ιθαγενείς με τους οποίους μπορείτε να έχετε φιλικές σχέσεις (εμπόριο, προσηλυτισμό, συμμαχίες) ή εχθρικές αφανίζοντας τους, ώστε να κερδίσετε χρυσό.

FreeCol 0.11.0 232 v1
Η οθόνη του λιμανιού της χώρας στην οποία ανήκετε στο οποίο, μπορείτε να αγοράζετε/πουλάτε αγαθά και να στρατολογείτε αποίκους

Ο κύριος σκοπός του παιχνιδιού, είναι η τελική ανεξαρτησία σας, δηλαδή θα πρέπει να νικήσετε το πολύ ισχυρό στρατό του εκάστοτε βασιλιά σας. Βέβαια αν θέλετε μπορείτε να εξαφανίσετε και τους άλλους λαούς, για να κατακτήσετε τις αποικίες τους.

FreeCOL colonization clone
Η οθόνη της κάθε πόλης. Εδώ κατασκευάζετε κτήρια, μεταφέρετε αγαθά και επιλέγετε εργασίες για κάθε άποικο στην πόλη

Άποικοι

Στην κατοχή σας έχετε αποίκους, οι οποίοι μπορεί να είναι από απλοί πρώην κατάδικοι μέχρι τεχνίτες. Όλοι έχουν την δυνατότητα ίδρυσης αποικίας. Οι τεχνίτες έχουν διπλασιασμό στην απόδοση στην ειδικότητα τους (πχ ο αγρότης παράγει πολύ περισσότερα δημητριακά από οποιαδήποτε άλλον). Σε κάθε αποικία μπορείτε να εκμεταλευθείτε ένα εφαπτόμενο τετράγωνο σε όλες τις κατευθύνσεις (συνολικά 8) αν δεν έχει ήδη δηλωθεί από κάποια άλλη αποικία. Υπάρχουν συνολικά 23 διαφορετικές ειδικότητες αποίκων. Μία εξειδικευμένη για κάθε ένα από τα 16 αγαθά του παιχνιδιού, συν τον απλό άποικο, τον πολιτικό,τον Ιεραπόστολο, τον σκαπανέα, τον ανιχνευτή, τον κατάδικο και τον υπηρέτη.

Κατηγορίες

  • Ο απλός άποικος είναι η πιο απλή μονάδα του παιχνιδιού. Δεν έχει καμία ειδίκευση αλλά μπορεί μέσω εκπαίδευσης ή εμπειρίας να αποκτήσει οποιαδήποτε θέλετε. Μέσω εμπειρίας μπορεί να αποκτήσει μόνο τις εξωτερικές (αγρότης, ξυλοκόπος) και του βετεράνου.
  • Ο πολιτικός, είναι υπεύθυνος για την δημιουργία πνεύμα ανεξαρτησίας σε κάθε πόλη. Αν η πόλη είναι φιλοβασιλική στην πλειοψηφία, έχει πέναλτι στην απόδοση ενώ αν είναι φιλελεύθερη έχει bonus.
  • Ο ιεραπόστολος, έχει σαν αποστολή τον προσηλυτισμό των ιθαγενών. Σε κάθε πόλη ιθαγενών, μπορείτε να στείλετε έναν ιεραπόστολο και να τον εγκαταστήσετε εκεί. Με αυτό τον τρόπο οι ιθαγενείς θα σας δίνουν περισσότερα δώρα και κατά καιρούς ιθαγενείς θα έρχονται στις πόλεις σας σαν άποικοι.
  • Ο σκαπανέας, είναι η μονάδα που κατασκευάζει δρόμους, ισοπεδώνει δάση και δημιουργεί χωράφια. Χρειάζεται εργαλεία, τα οποία μειώνονται με κάθε εργασία.
  • Ο ανιχνευτής, είναι η μονάδα που μπορεί να μιλήσει με τους ιθαγενείς και τους άλλους Ευρωπαίους καθώς και να εξερευνήσει το χάρτη. Έχει τις περισσότερες κινήσεις από όλες τις μονάδες.
  • Ο υπηρέτης είναι μια κατώτερη μονάδα, η οποία είναι κατάλληλη για εξωτερικές εργασίες. Έχει πέναλτι για τις εσωτερικές εργασίες, αλλά μπορεί μέσω εκπαίδευσης ή μαχών να αναβαθμιστεί σε απλό άποικο.
  • Ο κατάδικος, όπως και ο υπηρέτης είναι μια μονάδα η οποία είναι κατάλληλη για εξωτερικές εργασίες μόνο. Στις εργασίες εντός των τοιχών έχει πέναλτι. Μέσω εκπαίδευσης ή μαχών μπορεί να αναβαθμιστεί σε υπηρέτη (και μετέπειτα σε απλό άποικο και ούτω καθεξής).

Υπάρχει και ο προσυλυτισμένος ιθαγενής, τον οποίο δεν μπορείτε να τον αγοράσετε ή δημιουργήσετε εσείς, αλλά θα πρέπει να σας στον στείλουν οι ίδιοι οι ιθαγενείς, αν έχετε στείλει ιεραπόστολο. Δεν μπορεί να συμμετέχει σε μάχες ή να εκπαιδευτεί σε οτιδήποτε. Έχει ένα bonus στις εξωτερικές εργασίες και πέναλτι στις εσωτερικές (Με την προσθήκη ενός κατάλληλου Ιδρυτή, μπορούν να γίνουν όμως όλοι οι υφιστάμενοι ιθαγενείς απλοί άποικοι).

Αγαθά

Τα αγαθά σας είναι 16, και κύρια χρήση έχουν στο εμπόριο με το οποίο αποκομίζεται χρυσό. Αναλυτικά είναι

  1. Δημητριακά : Είναι πρωτεύον υλικό που παράγεται από κάθε αποικία. Αν συγκεντρώσετε 200+ δημητριακά σε μια αποικία, αυτόματα δημιουργείται ένας νέος άποικος στον επόμενο γύρο. Η κάθε μονάδα μέσα σε κάθε αποικία, απαιτεί 2 δημητριακά για τη συντήρησή της.
  2. Ζαχαροκάλαμα : Είναι πρωτεύον υλικό που καλλιεργείται για τη δημιουργία ρούμι
  3. Καπνός : Είναι πρωτεύον υλικό που καλλιεργείται για τη δημιουργία τσιγάρων
  4. Βαμβάκι : Είναι πρωτεύον υλικό που καλλιεργείται για τη δημιουργία ρούχων
  5. Γούνα : Είναι πρωτεύον υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παλτών
  6. Ξυλεία : Είναι πρωτεύον υλικό που είναι απαραίτητο για τις κατασκευές κτηρίων, πλοίων και κανονιών
  7. Μετάλλευμα : Είναι πρωτεύον υλικό που είναι απαραίτητο για την δημιουργία εργαλείων
  8. Ασήμι : Είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που δεν έχει κατεργασία και έχει συνήθως υψηλή τιμή
  9. Άλογα : Είναι απαραίτητα για τους ανιχνευτές και το ιππικό. Αν έχετε περίσσευμα δημητριακών στην αποικία σας, πολλαπλασιάζονται μόνα τους
  10. Ρούμι : Είναι παραγόμενο αγαθό από ζαχαροκάλαμο. Χρειάζεται ειδικό κτήριο για την παραγωγή.
  11. Τσιγάρα : Είναι παραγόμενο αγαθό από καπνό. Χρειάζεται ειδικό κτήριο για την παραγωγή.
  12. Ρούχα : Είναι παραγόμενο αγαθό από βαμβάκι. Χρειάζεται ειδικό κτήριο για την παραγωγή.
  13. Παλτά : Είναι παραγόμενο αγαθό από γούνα. Χρειάζεται ειδικό κτήριο για την παραγωγή.
  14. Αγαθά ανταλλαγής : Είναι το μόνο αγαθό που δεν μπορείτε να παράγετε μόνοι σας. Το αγοράζετε πάντα από τη χώρα σας. Χρησιμοποιείται μόνο για το εμπόριο με τους ιθαγενείς.
  15. Εργαλεία : Είναι παραγόμενο αγαθό από μετάλλευμα. Χρειάζεται ειδικό κτήριο για την παραγωγή. Είναι απαραίτητο για την κατασκευή αρκετών κτηρίων και καραβιών και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή όπλων
  16. Όπλα : Τα όπλα είναι απαραίτητα για την δημιουργία στρατού. Παράγονται σε ειδικό κτήριο με τη χρήση εργαλείων.

Χρυσός

Το μόνο απαραίτητο αγαθό στο παιχνίδι είναι ο χρυσός, αφού ουσιαστικά αν έχετε αρκετό χρυσό μπορείτε να αγοράσετε τα πάντα χωρίς τη χρήση κάποιου άλλου αγαθού. Χρυσό μπορείτε να συγκεντρώσετε, είτε από πολέμους και κατακτήσεις, είτε από ανακαλύψεις είτε από το εμπόριο. Εμπόριο αρχικά μπορείτε να κάνετε με τη χώρα σας (αν ταξιδέψετε με το πλοίο στην Ευρώπη) ή με ιθαγενείς. Μετέπειτα θα μπορέσετε να κάνετε εμπόριο και με τους άλλους Ευρωπαίους.

Φόρος

Ο βασιλιά της κάθε χώρας επιβάλει φορολογία σε κάθε εμπορική συναλλαγή με τη χώρα σας. Στην αρχή ο φόρος είναι αρκετά μικρός, αλλά με τα χρόνια θα γίνει επαχθής και θα ξεπεράσει το 50%. Σε κάθε αύξηση της φορολογία έχετε την επιλογή να την αρνηθείτε. Βέβαια αυτό θα έχει σαν επακόλουθο, το εμπάργκο ενός αγαθού από το βασιλιά, το οποίο δεν θα μπορείτε να το πουλήσετε πίσω στη χώρα σας. Βέβαια στις συναλλαγές με τους ιθαγενείς και τους άλλους Ευρωπαίους δεν υπάρχει φόρος.

Ιδρυτές του έθνους (Founding Fathers)

Οι ιδρυτές του έθνους είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Είναι προσωπικότητες που αν τους βάλετε στο Κογκρέσο σας δίνουν κάποια ειδικά προνόμια ή bonus. Αναλόγως τον τρόπο παιχνιδιού σας, πρέπει να επιλέξετε πρώτα τα κατάλληλα πρόσωπα, γιατί η διαφορά μπορεί να είναι αρκετά σημαντική. Έτσι για παράδειγμα, αν βασίζεστε κατά βάση στο εμπόριο, συγκεκριμένοι ηγέτες θα σας επιτρέψουν το εμπόριο με άλλα έθνη, την ανάκληση των εμπάργκο…..

Μάχες

Οι μάχες στο FreeCol είναι σχετικά απλές και θυμίζουν αυτές του Civilization. Η κάθε μονάδα έχει ένα βαθμό άμυνας ο οποίος μπορεί να μεγαλώσει ή να μειωθεί αναλόγως με το έδαφος που γίνεται η μάχη, των τειχών που ίσως υπάρχουν, διαφόρων bonus από συγκεκριμένους ιδρυτές και μερικών άλλων περιπτώσεων. Οι μονάδες δεν έχουν Health Bar, δηλαδή δεν έχουν ζωή οι οποία μειώνεται με τις μάχες. Είτε νικούν είτε χάνουν. Αν χάσουν (και υπάρχει η δυνατότητα), υποβιβάζονται. Έτσι αν μια μονάδα ιππικού χάσει, υποβιβάζεται σε πεζικό. Οι βασικές στρατιωτικές μονάδες εδάφους είναι το πεζικό, το ιππικό και το πυροβολικό. Πεζικό και ιππικό μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε άποικος με τη προσθήκη όπλων και αλόγων. Βέβαια όπως σε όλα στο παιχνίδι, υπάρχει ειδική εξειδικευμένη μονάδα που είναι ο βετεράνος στρατιώτης ο οποίος έχει ειδικό bonus. Βετεράνοι μπορεί να γίνουν οι απλοί άποικοι, μετά από επιτυχημένες μάχες. Το πυροβολικό δεν χρειάζεται άποικο, αλλά κατασκευάζεται ή αγοράζεται. Εκτός από τις μονάδες εδάφους υπάρχουν και οι ναυτικές οι οποίες βοηθούν και στις μεταφορές αγαθών και αποίκων. Οι μονάδες που μπορείτε να φτιάξετε/αγοράσετε είναι 5.

  1. Καραβέλα
  2. Εμπορικό
  3. Πειρατικό
  4. Γαλέρα
  5. Φρεγάτα

Υπάρχει και μία έκτη που είναι το Man-o-War το οποίο είναι το πολεμικό πλοίο του Βασιλιά, το οποίο όμως δεν μπορείτε να το αποκτήσετε παρά μόνο αν σας το προσφέρει κάποιο άλλο έθνος τον καιρό της ανεξαρτησίας.

Ανεξαρτησία

Ο τελικός σκοπός του παιχνιδιού είναι η ανεξαρτησία σας από το Βασιλιά. Μπορείτε να κηρύξετε την ανεξαρτησία, όποτε εσείς το επιθυμείτε αρκεί να έχετε πλειοψηφία φιλελεύθερων αποίκων και στρατό ικανό να νικήσει την αρμάδα του Βασιλιά. Ο στρατός του βασιλιά είναι αρκετά ισχυρός και συνεχώς αυξάνεται. Θα πρέπει να παίξετε τουλάχιστον 300 χρόνια πριν αποκτήσετε ικανό στρατό για να αντέξετε την επίθεση του βασιλιά.


Συνοψίζοντας

Το FreeCol είναι ένα πολύ όμορφο, δωρεάν παιχνίδι για να περάσετε ευχάριστα τον ελεύθερο σας χρόνο. Αν είστε λάτρης του Civilization ή παρόμοιων παιχνιδιών, σίγουρα θα το αγαπήσετε. Αν είστε λίγο μεγαλύτεροι και είχατε την τύχη να παίξετε το πρωτότυπο Colonization, πριν 20 χρόνια, σίγουρα θα σας φέρει ευχάριστες αναμνήσεις.

Αν είστε λάτρης των 3D γραφικών και animation, πιθανώς να μην είναι κατάλληλο για εσάς. Αν όμως σας αρέσουν τα παιχνίδια στρατηγικής που έχουν ως βάση κυρίως το gameplay και τις ατελείωτες ώρες gaming, τότε σίγουρα θα σας αρέσει παρόλα τα φτωχά για την εποχή γραφικά.

Οι ελάχιστες απαιτήσεις το κάνουν ιδανικό για χρήστες με πολύ παλιούς και αργούς υπολογιστές. Θεωρητικά μπορεί να παίξει μέχρι και σε raspberry.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

  • Το αυθεντικό Colonization στο STEAM

Απάντηση