Dust Racing 2D, ένα 2D open source racing simulator

Dust Racing 2D
To Dust Racing 2D είναι ένα open source retro 2D racing παιχνίδι. Συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά που είχαν τα racing παιχνίδια πριν “ανακαλυφθεί” το 3D. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2012  από τον Jussi Lind και δημιουργήθηκε με  C++ και το QT framework. Πηγή έμπνευσης ήταν το κλασσικό Super Cars που κυκλοφόρησε το μακρινό 1990 για Amiga, Amstrad και άλλες παιχνιδομηχανές της εποχής.
DustRacing 2D
Έκδοση 2.0.5 (2020)
Έτος Έκδοσης 2012
Άδεια GPL
Τιμή Δωρεάν
Τύπος Desktop
Χαρακτηριστικά Παιχνιδιού
Είδος Racing Simulator
Γραφικά 2D
Point Of View Top View
Απαιτήσεις
CPU  
RAM  
HDD 25MB
OS
Win Ναι
Linux Ναι
MAC Ναι
BSD Ναι

Gameplay

dust-racing 2d
To Dust Racing 2D είναι ένα σχετικά απλό παιχνίδι. Δεν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε αμάξι ή οτιδήποτε άλλο εκτός από την πίστα που θα παίξετε. Στην αρχή μπορείτε να παίξετε μόνο μία πίστα και για να προχωρήσετε στην επόμενη θα πρέπει να τερματίσετε μέσα στις πρώτες έξι θέσεις κάθε φορά.

Σε κάθε πίστα υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός από γύρους τους οποίους θα πρέπει να ολοκληρώσετε πριν τερματίσετε οριστικά. Οι γύροι μπορεί να είναι από 1 έως 100.

Έχει 3 διαφορετικές μορφές αγώνα. Απλός αγώνας, δοκιμαστικά και μονομαχία.

Με τη μονομαχία σας δίνετε η δυνατότητα να παίξετε διπλό από τον ίδιο υπολογιστή με split screen. Τα πλήκτρα που χρησιμοποιείτε είναι τα arrows (πάνω για επιτάχυνση, αριστερά, δεξιά και κάτω για φρενάρισμα/όπισθεν).

Τέλος κάτι που προσθέτει λίγο ρεαλισμό στο παιχνίδι είναι ότι κατά την διάρκεια του αγώνα τα λάστιχα σας ίσως υποστούν φθορές, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη κακή πρόσφυση στη πίστα. Αυτό μπορείτε να το διορθώσετε αυτόματα σταματώντας στα pits τα οποία βρίσκονται στην αρχή κάθε πίστας.

Γραφικά και ήχος

Τα γραφικά είναι δισδιάστατα με τη γωνία θέασης να είναι ακριβώς από πάνω (top view). Χρησιμοποιεί το OpenGL και είναι σχετικά απλά που σίγουρα δεν θα εντυπωσιάσουν. Ένα θετικό είναι ότι υπάρχει πολύ καλή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, καθώς οι “ροδιές”, τα φρεναρίσματα και οι συγκρούσεις με αντικείμενα ή άλλα αυτοκίνητα δείχνουν κάπως ρεαλιστικά.
Ο ήχος είναι μέτριος και υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα. Δεν υπάρχει μουσική ούτε πολλά ηχητικά εφέ.

Δυσκολία

dust racing2d
Το Dust Racing είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Θα σας πάρει πολλές ώρες ίσως και μέρες για να συνηθίσετε τον τρόπο οδήγησης στο παιχνίδι και να μην βγαίνετε συνεχώς εκτός πίστας. Έτσι σίγουρα δεν συνίσταται για μικρά παιδιά, καθώς θα είναι αδύνατο να καταφέρουν να ολοκληρώσουν σωστά έστω και ένα γύρο.

Εγκατάσταση

os λειτουργικά

Το Dust Racing 2D είναι open source (GPL V3) και διατίθεται δωρεάν μέσω του sourceforge και το github. Είναι αρκετά ενεργό project με την τελευταία έκδοση (2.0.5) να κυκλοφορεί μέσα στο 2020.
Υποστηρίζει Windows, Linux, MAC και BSD.
Για Linux υπάρχει έτοιμο πακέτο deb για debian/Ubuntu/Mint. Για όλες τις υπόλοιπες εκδόσεις υπάρχει tarball.
Για Ubuntu (και παράγωγα) υπάρχει επίσης επίσημο repository από τον δημιουργό του παιχνιδιού, το οποίο μπορείτε να προσθέσετε και να κάνετε εγκατάσταση μέσω του apt. To PPA είναι ppa:jussi-lind/ppa 

και μπορείτε να το προσθέσετε με

sudo apt-add-repository ppa:jussi-lind/dustrac
sudo apt-get update
sudo apt-get install durstrac

Το μέγεθος του είναι αρκετά μικρό και δεν ξεπερνάει τα 25 ΜΒ.

Οι απαιτήσεις του δεν αναφέρονται δυστυχώς πουθενά αλλά πρέπει να είναι αρκετά μικρές.

 

Συνοψίζοντας

Το Dust Racing 2D είναι ένα μικρό ευχάριστο παιχνίδι, που ειδικά στους μεγαλύτερους θα φέρει αναμνήσεις από παλαιότερες εποχές. Έχει απλά 2D γραφικά και ήχο. To gameplay του αν και απλό είναι λίγο δύσκολο και θα σας πάρει αρκετή ώρα για να το συνηθίσετε.
Έχει 9 εντελώς διαφορετικές πίστες να επιλέξετε και δυνατότητα να παίξετε διπλό από τον ίδιο υπολογιστή.
Είναι διαθέσιμο για (σχεδόν) όλα τα Desktop λειτουργικά έχοντας διαρκείς ανανεώσεις, που το κάνουν συνεχώς καλύτερο .

Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο Racing παιχνίδι που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, αλλά είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που συνεχώς βελτιώνεται. Αν είστε λάτρης των κλασσικών racing παιχνιδιών σίγουρα θα σας αρέσει.

Μια πιο ολοκληρωμένη γεύση από το παιχνίδι μπορείτε να πάρετε στο παρακάτω βίντεο

Απάντηση