Jagged Alliance Online, η multiplayer έκδοση του θρυλικού turn-based tactic game

jagged alliance online

To Jagged Alliance Online είναι η τελευταία multiplayer εκδοχή της θρυλικής tactic σειράς Jagged Alliance. To Jagged Alliance -για όσους δεν το ξέρουν- είναι ένα turn based RPG/strategy παιχνίδι που πρωτοκυκλοφόρησε το 1994 για DOS, και είχε αρκετές συνέχειες έκτοτε, με πιο επιτυχημένη το Jagged Alliance 2, που κυκλοφόρησε το 1999.

 
 
 
Jagged Alliance Online
Εταιρία Cliffhanger
Έτος 2013
Άδεια Commercial
Τιμή Δωρεάν / Πακέτα
Τύπος Desktop
Χαρακτηριστικά Παιχνιδιού
Είδος TBS/RPG
Γραφικά Pseudo-3D
Point Of View 3rd Person
Theme Present
Απαιτήσεις
CPU Core Duo ++
RAM 2GB ++
HDD 0 εώς 2GB
OS
Win STEAM + Unity
Linux Unity
MAC STEAM + Unity

Πως παίζεται το Jagged Alliance

To σενάριο στα παιχνίδια Jagged Alliance είναι περίπου το ίδιο. Είστε επικεφαλής μιας ομάδας μισθοφόρων, που συνήθως σκοπό έχει να γλυτώσει κάποια περιοχή από το τυραννικό καθεστώς που έχει καταλάβει την εξουσία (στα δύο πρώτα Jagged Alliance ήταν το φανταστικό βασίλειο του Arulco). Για να το κάνετε αυτό μισθώνετε μισθοφόρους, από την εταιρία M.E.R.C.

Αυτοί οι μισθοφόροι έχουν κλάσεις και χαρακτηριστικά όπως στα παιχνίδια RPG . Εδώ οι κλάσεις δεν είναι ειδικότητες και έτσι υπάρχουν γιατροί, σκοπευτές, πυροτεχνουργοί, διαρρήκτες, πολυβολητές, ανιχνευτές και άλλοι.

Διαφορές με τα κλασικά Jagged Alliance

Οι διαφορές με τα κλασσικά Jagged Alliance είναι αρκετές. Η πιο σημαντική είναι ότι το JAO οι αποστολές είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, όταν στα κλασσικά JA υπήρχε πάντα ένας ενιαίος χάρτης και μπορούσατε να χαράξετε ανεξάρτητη στρατηγική και να δεχτείτε bonus αποστολές.  

Εκτός αυτού, μια σημαντική διαφορά είναι ότι στο JAO, ότι γίνεται σε μια μάχη, μένει στη μάχη. Δηλαδή ότι και αν συμβεί σε μια μάχη (πχ εάν σκοτωθεί ένας μισθοφόρος ή αν καταστραφεί η πανοπλία του) επηρεάζει μόνο αυτή τη μάχη, καθώς σε κάθε νέα μάχη όλοι οι μισθοφόροι είναι στο 100% της υγείας και της πανοπλίας.

Το μόνο που δεν αναπληρώνετε είναι τα αναλώσιμα (σφαίρες, medical kits) που ίσως χρησιμοποιήσετε.  

Τέλος σε αντίθεση με τα κλασσικά Jagged Alliance όπου σημαντικό μέρος του παιχνιδιού ήταν μέσα σε κτήρια και υπόγεια, στο JAO δεν υπάρχει η δυνατότητα εισόδου σε κτήρια ή εξέταση κιβωτίων/ντουλαπιών. Πάντα θα είστε σε εξωτερικό χώρο μόνο ή σε εσωτερικό χώρο μόνο. Επίσης δεν έχετε τη δυνατότητα να πέσετε πρηνηδόν ή να ανεβείτε πάνω σε κτήρια.

Γραφικά και ήχος

Selection 381

Τα γραφικά του Jagged Alliance Online είναι πολύ λεπτομερή pseudo 3D. Σας δίνουν πλήρως την αίσθηση του 3D, αλλά η οπτική γωνία παραμένει πάντα ίδια (αλλάζοντας μόνο το zoom αν θέλετε). Οι κινήσεις των παικτών είναι αρκετά ρεαλιστικές και το περιβάλλον πολλές φορές προσφέρει μία επιπλέον δόση ρεαλισμού με τρένα ή αυτοκίνητα που περνάνε (δεν επηρεάζουν το παιχνίδι).

Σίγουρα θα σας αφήσουν θετικές εντυπώσεις. Ο ήχος βρίσκεται σε αρκετά καλά επίπεδα, με όμορφο soundtrack, αρκετά καλά ηχητικά εφέ και πολύ ρεαλιστικούς ήχους από το περιβάλλον. Όλοι οι μισθοφόροι έχουν ομιλία που ταιριάζει απόλυτα με το χαρακτήρα τους.

Τύποι μισθοφόρων

Selection 724
Η Merc Agency που στρατολογείτε τους μισθοφόρους

Στο Jagged Alliance Online οι ειδικότητες διαφέρουν λίγο από τις προηγούμενες εκδόσεις, αφού για παράδειγμα δεν υπάρχουν καθόλου γιατροί ούτε πυροτεχνουργοί. Συγκεκριμένα οι ειδικότητες πλέον είναι

 • Sniper (σκοπευτής) : Πολύ καλό σημάδι, φέρει ελαφριά armor. Καλός με sniper guns.
 • Soldier (στρατιώτης) : Δυνατοί με καλά αντανακλαστικά. Αρκετά καλός με όλα τα όπλα, κυρίως με πιστόλια και πυροβόλα.
 • Gunner (πολυβολητής) : Δυνατός και καλός με τα μεγάλα πολυβόλα
 • Commando (Κομάντο) : Καλά αντανακλαστικά και καλός από κοντινές αποστάσεις με πιστόλια και υποπολυβόλα
 • Scout (Ανιχνευτής) : Βλέπει τους αντιπάλους, πριν τον δούνε. Καλός με καραμπίνες και πυροβόλα.

Στο jagged Alliance Online, ο αριθμός των μισθοφόρων τους οποίους μπορείτε να έχετε σε κάθε μάχη εξαρτάται από τη κάθε αποστολή. Αλλά και για τους μισθοφόρους που μπορείτε να έχετε με συμβόλαιο πάλι υπάρχει όριο, αν και μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον θέσεις άμα θέλετε.  

Κάτι πολύ ευχάριστο που θα φέρει ευχάριστες αναμνήσεις σε όσους είχαν παίξει τις προηγούμενες εκδόσεις είναι ότι οι μισθοφόροι είναι ακριβώς οι ίδιοι με τις προηγούμενες εκδόσεις. Έτσι θα δείτε πάλι την Raven, τον Fidel, την Buzz, τον Bull και όλη τη υπόλοιπη παλιοπαρέα της MERC (συν όσους είχατε προσλάβει από το δρόμο, όπως για παράδειγμα τον Dynamo στο JA2) με ακριβώς τις ίδιες φωνές και περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά μισθοφόρων

Selection 726 v1

Κάθε μισθοφόρος μπορεί να φέρει εξοπλισμό, όπως γιλέκα, κράνη, όπλα, σφαίρες και φαρμακεία. Τα χαρακτηριστικά του κάθε μισθοφόρου είναι προκαθορισμένα από την αρχή, και μπορείτε να τα διαμορφώσετε εσείς καθώς ανεβαίνει επίπεδο. Στο Jagged Alliance Online, σας δίνετε η δυνατότητα του reskill από ένα επίπεδο και μετά αν πληρώσετε το κατάλληλο αντίτιμο. Τα χαρακτηριστικά αναλυτικά είναι τα εξής

 • Endurance (Αντοχή)
 • Strength (Δύναμη)
 • Reflexes (Αντανακλαστικά)
 • Dexterity (Ταχύτητα)
 • Perception (Αντίληψη)

Κατηγορίες όπλων και armor

Selection 721 v1

Τα όπλα στο Jagged Alliance είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Υπάρχουν κυριολεκτικά 100αδες διαφορετικά όπλα, τα οποία θα βρείτε από σκοτωμένους αντιπάλους ή θα τα αγοράσετε από το κατάστημα. Τα όπλα στο παιχνίδι χωρίζονται σε 7 κατηγορίες, και σε αυτές τις κατηγορίες μπορεί να αποκτήσει εξειδίκευση ο κάθε μισθοφόρος. Όσο πιο μεγάλη εξειδίκευση, τόσο πιο μεγάλο το ποσοστό επιτυχίας της κάθε βολής. Αναλυτικά οι κατηγορίες όπλων στο παιχνίδι είναι οι εξής :  

ΤύποςΔύναμηΑπόστασηΣημάδιΜονή ΒολήΚατά Ριπάς
PistolsΜέτρια-ΙσχυράΚοντινές-ΜέτριεςΚαλόΝαιΌχι
SMGΜικρήΚοντινέςΚακόΝαιΝαι
ShotgunsΜεγάληΚοντινέςΚακόΝαιΌχι
RiflesΜέτριαΜέτριεςΚαλόΝαιΌχι
Assault RiflesΜέτριαΜέτριεςΜέτριοΝαιΝαι
Sniper RiflesΜεγάληΜακρινέςΠολύ ΚαλόΝαιΌχι
Machine GunsΜεγάληΜέτριεςΜέτριοΝαιΝαι
jagged alliance online shop

Η armor η οποία έχουν οι μισθοφόροι είναι και αυτή ένα πολύ σημαντικό μέρος του παιχνιδιού. Η armor περιλαμβάνει το μέρος του κορμού και το μέρος του κεφαλιού. Υπάρχουν δύο είδη armor, η ελαφριά και η βαριά.   Η ελαφριά, έχει λιγότερη κάλυψη αλλά κάνει το μισθοφόρου πιο αθόρυβο και πιο γρήγορο. Συνήθως την έχουν οι ανιχνευτές, οι κομάντο και οι σκοπευτές. Η βαριά πανοπλία έχει πολύ μεγαλύτερη κάλυψη από την ελαφριά, αλλά είναι πολύ πιο θορυβώδης και χρειάζεται αρκετή δύναμη. Την φέρουν συνήθως οι στρατιώτες και οι πολυβολητές. Τώρα όλα τα όπλα και γενικά όλα τα εφόδια, έχουν κάποιο χρωματικό κώδικά ο οποίος δείχνει πόσο καλή είναι η ποιότητα του όπλου.  

ΧρώμαΤίτλοςΠοιότηταΤιμήΜάχες*
ΛευκόJunkΚακήΠολύ φτηνόΜεγάλη
ΠράσινοCommonΜέτριαΦτηνόΜέτρια
ΜπλεHonoredΚαλήΜέτριαΜικρή
ΚίτρινοRareΠολύ καλήΑκριβόΜηδαμινή
ΜοβUncommonΚαλήΜέτριαΜηδαμινή

*Μάχες : Πιθανότητα να βρείτε το αντικείμενο αυτό από νεκρό NPC στις μάχες.

Turn Based

Το Jagged Alliance -για όσους δεν το έχουν ξαναπαίξει- είναι turn based. Δηλαδή παίζεται ανά γύρους. Πρώτα παίζετε εσείς και μετά ο αντίπαλος. Σε κάθε γύρο ο κάθε μισθοφόρους έχει κάποια action points. Με αυτά τα action points μπορεί να περπατήσει/ τρέξει, να πυροβολήσει, να καλυφθεί ή να εφαρμόσει κάποιες ενέργειες στο inventory του(πχ γέμισμα όπλου).

Αν θέλετε μπορείτε να κρατήσετε κάποια action points, χωρίς να τα χρησιμοποιήσετε, με σκοπό να αιφνιδιάσετε κάποιο αντίπαλο. Αν έχετε καλύτερα αντανακλαστικά από αυτόν και αρκετά action points, τότε μπορείτε να διακόψετε τις κινήσεις του με το που θα τον δείτε και να έχετε ένα μίνι γύρο.

Στόχευση, κάλυψη και προετοιμασία

Ο κάθε μισθοφόρος μπορεί όπως είπαμε να εκτελέσει κάποιες ενέργειες με τα action points που έχει. Καταρχάς μπορεί να περιπλανηθεί. Εδώ υπάρχουν 2 επιλογές. Το απλό περπάτημα και το τρέξιμο. Το απλό περπάτημα χρειάζεται 2 action point ανα τετράγωνο ενώ το τρέξιμο 1. Στο απλό περπάτημα ο μισθοφόρος βρίσκεται σε σκυφτή θέση πάντα.   Έπειτα μπορεί να πυροβολήσει. Εδώ αναλόγως το όπλο που έχει η βολή μπορεί να είναι μονή ή κατά ριπάς. Σε κάθε βολή εμφανίζεται το ποσοστό επιτυχίας της κάθε βολής και το ποσοστό πιθανού critical hit 1 . Αυτό το ποσοστό μπορείτε να το μεγαλώσετε αυξάνοντας τα action points που θα ξοδέψετε για αυτή τη βολή, σημαδεύοντας καλύτερα. Έχει ως 4 επιπλέον action points για καλύτερο σημάδεμα.   Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε είναι να γονατίσετε, ξοδεύοντας 2 action points για να έχετε καλύτερη κάλυψη ή να προετοιμάσετε το όπλο σας σημαδεύοντας ώστε να είστε έτοιμος για αιφνιδιασμό ή βολή στο επόμενο γύρο ξοδεύοντας 2 action points. Συνοπτικά οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε είναι

 • Περπάτημα (stealth) : 2 action points ανά τετράγωνο
 • Τρέξιμο : 1 action point ανα τετράγωνο
 • Βολή : Ανάλογα με το όπλο και έως 4 επιπλέον action point για καλύτερο σημάδι
 • Σκύψιμο/Σήκωμα : 2 action points
 • Κοίταγμα : 1 Action point
 • Προετοιμασία όπλου : 1-2 action point (αναλόγως το όπλο)
 • Γέμισμα όπλου : Αναλόγως το όπλο από 3-6 action points

SinglePlayer και Multiplayer

Selection 382 v1

To Jagged Alliance Online, είναι παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε και σαν singleplayer και σαν multiplayer. Στο singleplayer εκτελείτε κάποιες αποστολές σε όλο το κόσμο, ως συμβόλαια. Κάθε αποστολή χωρίζεται σε υπό-αποστολές που είναι από 2 έως 6 συνήθως. Σε κάθε αποστολή έχετε κάποια βασικούς στόχους και κάποιους δευτερεύοντες. Οι κύριοι στόχοι είναι συνήθως οι εξόντωση όλων των αντιπάλων. Οι δευτερεύοντες στόχοι, είναι διάφοροι και έχουν να κάνουν με τους γύρους που θα χρειαστείτε, με τις βολές που θα δεχτείτε ή θα κάνετε, αν θα κάνετε χτυπήματα στο κεφάλι ή critical hits και άλλα τέτοια παρόμοια.   Για να περάσετε την αποστολή, θα πρέπει να πετύχετε τον κύριο στόχο πάντα. Η επιτυχία στους δευτερεύον στόχους δεν έχει σχέση με την ολοκλήρωση της αποστολής αλλά με το μετάλλιο που θα πάρετε αν την ολοκληρώσετε.

Δυστυχώς οι δωρεάν αποστολές δεν είναι αρκετές, αλλά μόνο 5. Για να συνεχίσετε θα πρέπει να αγοράσετε το Campaing Pack που κοστίζει περίπου 10 ευρώ (αν και μπορείτε να το αποκτήσετε δωρεάν με διάφορα πρόμο, surveys και προσφορές σε άλλα προϊόντα).

jagged alliance online
Deathmatch σε multiplayer

Στο Μultiplayer, παίζετε εναντίον αντιπάλων από όλο το κόσμο προσπαθώντας να κερδίσετε μάχες. Το σύστημα προσπαθεί πάντα να σας βρει ισάξιους αντιπάλους για να μην υπάρχει κάποια ανισότητα. Δυστυχώς θα πρέπει να έχετε σταθερή σύνδεση καθώς αν σας “πετάξει” χάνετε αυτόματα.

Browser Game ή STEAM

Selection 382

To JAO έχει 2 διαφορετικές εκδόσεις. Η μία είναι σαν browser game που παίζετε χρησιμοποιώντας τη μηχανή του Unity. Αυτό έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Έτσι χρειάζεται πολύ λιγότερο χώρο από ότι η αντίστοιχη έκδοση του STEAM, καθώς θα φορτώνει ότι χρειάζεται σε κάθε πίστα, έχει λιγότερες απαιτήσεις σε πόρους και μπορείτε να το παίξετε και από Linux (αν και το Unity δεν υποστηρίζει Linux επίσημα ακόμα, μπορείτε να το τρέξετε με το pipelight).   

H έκδοση του STEAM απαιτεί περίπου 2 GB δίσκο, έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις, είναι μόνο για Windows και MAC αλλά μοιάζει πιο σταθερή. Στην έκδοση του Steam υπάρχουν και κάποια expansions που μπορείτε να αγοράσετε αν θέλετε.   Και οι δύο εκδόσεις είναι εντελώς δωρεάν, αλλά χρειάζεται να πληρώσετε για να αποκτήσετε επιπλέον χρήματα ή πρόσβαση σε όλες τις Singleplayer αποστολές (Campaign Mode). Όπως όλα τα παρόμοια Online παιχνίδια, έτσι και στο JAO το ποσό που θα δώσετε εξαρτάται από το πόσο φανατικοί και ανταγωνιστικοί παίχτες είστε. Μπορείτε να το παίξετε και με ελάχιστα χρήματα, αλλά θα έχει αυξημένη δυσκολία ή μπορείτε να δίνετε συνεχώς χρήματα ώστε να έχετε πάντα τα καλύτερα όπλα και τους καλύτερους μισθοφόρους κάνοντας το παιχνίδι αισθητά πιο εύκολο.

Update 2017

Δυστυχώς το παιχνίδι αφαιρέθηκε και από το Steam και από την υπηρεσία που το πρόσφερε σαν browser game. Το 2015 βγήκε μία πιο απλή STEAM έκδοση, όπου δεν υπήρχε αυτός ο βραχνάς των online αγορών μέσα στο παιχνίδι, όμως και αυτή αφαιρέθηκε από τον κατάλογο του STEAM το 2017.


Συνοψίζοντας

Το Jagged Alliance Online είναι η online εκδοχή της πολύ γνωστής σειράς παιχνιδιών Jagged Alliance. Είναι και αυτό όπως τα προηγούμενα ένα Turn Based Strategy/RPG παιχνίδι με έντονη δράση και πολύ δύσκολες αποστολές.   Έχει πολύ όμορφα ψευτό 3D γραφικά και αρκετά καλό ήχο. Το Gameplay είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τις προηγούμενες εκδόσεις και σίγουρα δεν θα δυσκολέψει ούτε και αυτούς που δεν είχαν παίξει τα παλιά Jagged Alliance. Κυκλοφορεί σε 2 εκδόσεις, μία μέσω STEAM (μόνο για Win και MAC) και μία μέσω browser (από το Kongregate) η οποία απαιτεί το plugin για το Unity.   Υποστηρίζει singleplayer και multiplayer και είναι δωρεάν σε ένα κομμάτι του. Βέβαια για να έχετε πλήρη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες και αποστολές θα πρέπει να πληρώσετε κάποια χρήματα.

Οι λάτρεις της σειράς Jagged Alliance σίγουρα θα το αγαπήσουν, παρά τις αδυναμίες που έχουν αυτά τα online παιχνίδια, οι υπόλοιποι δεν έχουν παρά να το δοκιμάσουν καθώς είναι απολύτως δωρεάν και αν επιλέξετε την browser έκδοση δεν χρειάζεται και εγκατάσταση (παρά μόνο δημιουργία λογαριασμού).


 1. CriticalHit : To Critical hit, είναι ένα χτύπημα σε ζωτικά όργανα που επιφέρει μεγαλύτερες απώλειες και πιθανό τραυματισμό στο αντίπαλο↩

Απάντηση