Primordia, ένα old school cyberpunk adventure

primorida adventure game

To Primordia είναι ένα point and click adventure, με 2D γραφικά, που κυκλοφόρησε το 2012 από την Wadjet Eye Games. Το παιχνίδι ακολουθεί την cyberpunk φιλοσοφία και η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου η ανθρώπινη φυλή έχει εξαλειφθεί και ο κόσμος κατοικείται μόνο από ρομπότ. Παρότι είχε πολύ φτωχά γραφικά, το Primordia δέχθηκε πολύ θετικές κριτικές από gamer και κριτικούς, κυρίως για το πολύ προσεγμένο σενάριο και την ατμόσφαιρα που έχει.

ΤίτλοςPrimordia
ΚατηγορίαPoint And Click Adventure
ΕταιρίαWadjet Eye Games
Έτος κυκλοφορίας2012
ΆδειαCommercial
Γραφικά2D
Οπτική3rd Person
ΉχοςVoiceover
ΥπότιτλοιΑγγλικά
Βαθμός δυσκολίαςΜέτριο-Δύσκολο
Καταλληλότητα
Min. CPUPentium+
Min. RAM64MB+
Min. HDD1.5GB
OSWin, Linux, MAC, iOS
StoresGOG, STEAM
ΒαθμολογίαGOG: 4.7/5 STEAM: 10/10

Υπόθεση Primordia (spoiler free)

beneath a steel sky 2dgmr 2
Σκηνή από το αρχικό animation ston πρόλογο

Τo Primordia διαδραματίζεται στο μέλλον, σε ένα μακρινό post-apocalyptic κόσμο όπου το ανθρώπινο είδος είναι παρελθόν και κυριαρχούν τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη. Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Horatiο Nullbuilt, ένα ανδροειδές που έχει ως καλύτερο φίλο τον Crispin, ένα αιωρούμενο ρομπότ. Καθώς προσπαθούν να ανακατασκευάσουν το U.N.N.I.I.C., ένα κατεστραμμένο διαστημόπλοιο που βρίσκεται κάπου στην αχανή έρημο, εμφανίζεται ένα περίεργο ρομπότ και αφού ακινητοποιεί τον Horatius, κλέβει τον πυρήνα που τροφοδοτεί το σκάφος με ενέργεια. Όταν ο Horatius επανέρχεται, αποφασίζει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρει τον κλεμμένο πυρήνα από το σκάφος.

beneath a steel sky 2dgmr 4 1
Η πρώτη τοποθεσία στο παιχνίδι. Πάνω στο AVVIIC λίγο μετά την κλοπή

Στην προσπάθεια να βρει τον χαμένο πυρήνα, θα εξερευνήσει την αφιλόξενη έρημο ανακαλύπτοντας ποιος πραγματικά είναι και στο τέλος θα αναγκαστεί να ταξιδέψει στην Metropol, την μεγαλούπολη, όπου θα αναμετρηθεί με αυτόν που βρίσκεται πίσω από την κλοπή, μαθαίνοντας την πραγματική ιστορία για την εξέλιξη των ρομπότ και ποιος ήταν ο πραγματικός του δημιουργός.

Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο, με αρκετές λεπτομέρειες, που ξετυλίγεται πολύ όμορφα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Ίσως το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι ξεκινάει αρκετά απότομα, χωρίς ο χρήστης να ξέρει αρκετά ούτε για το που βρίσκεται ούτε για το τι έχει συμβεί. Είναι κάτι που ακολουθούν αρκετοί σεναριογράφοι, όμως ειδικά σε τέτοια sci-fi σενάρια, καλό είναι να υπάρχει κάποιος προλογισμός ώστε να εξοικειώνεται πιο εύκολα ο χρήστης. Επίσης αρκετοί θεώρησαν ότι και το τέλος ίσως είναι λίγο πιο απότομο από ότι πρέπει , αλλά και αυτό είναι θέμα οπτικής.

Gameplay

beneath a steel sky 2dgmr 9 1

To Gameplay του Primordia είναι σχετικά απλό και είναι το κλασσικό gameplay όλων των point and click adventure. Το παιχνίδια παίζεται με το mouse, με το αριστερό πλήκτρο να είναι το WALK/USE/TALK και το δεξί το LOOK. Η κίνηση είναι σχετικά απλή και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα.

Αν και το παιχνίδι έχει κακή ανάλυση και πολλά σημεία δεν διακρίνονται καλά, ο κέρσορας είναι σχετικά μεγάλος και τα hotspots βρίσκονται σχετικά εύκολα.

primorida map
O χάρτης. Αρχικά βλέπετε μόνο το UNNIIC, αλλά όσο πηγαίνετε σε κάποια νέα τοποθεσία θα προστίθεται στο χάρτη

Στο παιχνίδι υπάρχει και χάρτης σε μορφή ραντάρ (m), ο όποιος δεν βοηθάει τόσο για να καταλάβετε σε ποιο σημείο είστε (αφού είναι αρκετά μικρός), όσο στην γρήγορη μεταφορά από το ένα σημείο στο άλλο πατώντας απλώς την τοποθεσία. Η μεταφορά γίνεται μόνο μεταξύ σημείων της ίδια περιοχής (στο παιχνίδι υπάρχουν 2 περιοχές, oi Dunes και η Metropol).

primorida datapouch
Το datapouch. Για να αλλάξετε οθόνη χρησιμοποιείτε τα πλήκτρα κίνησης

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στο παιχνίδι είναι και το datapouch (d), ένα ψηφιακό journal όπου καταγράφονται όλες οι σημαντικές πληροφορίες που μαθαίνεται στο παιχνίδι. Εκεί θα βρείτε συντεταγμένες που μαθαίνεται, κωδικούς και γενικότερα οτιδήποτε χρήσιμο. Έτσι αν έχετε κολλήσει κάπου μπορείτε να ανατρέξετε στο data για να δείτε μήπως σας δώσει κάποιο hint.

Hints θα σας δίνει τακτικά και ο Crispin, ο πιστός σύντροφος του Horatio. Αν του απευθύνετε το λόγο σε σημείο όπου έχετε κολλήσει, θα σας δίνει ένα hint για το τι πρέπει να κάνετε μετά. Δεν είναι walkthrough (δηλαδή κάνε αυτό, βάλε αυτό εκεί), αλλά ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα γενικά. O Crispin μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντικείμενο, δηλαδή να τον επιλέξετε με το c ή από το toolbar και να τον βάλετε να αλληλεπιδράσει με κάποιον χαρακτήρα, σημείο ή και αντικείμενο.

Primordia 052 v1
Το inventory. Σχεδόν όλα τα αντικείμενα που θα βρείτε είναι χρήσιμα.

Φυσικά υπάρχει και inventory (i). Στο inventory θα μαζέψετε αρκετά αντικείμενα. Μερικά είναι πολύ χρήσιμα και θα τα χρησιμοποιήσετε αρκετές φορές, άλλα θα χρειαστούν μόνο μία φορά. Φυσικά μπορείτε να ενώσετε αντικείμενα μεταξύ τους.

Κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι τα miniscreens, όπου είναι ζουμαρισμένα σημεία όπου υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση. Εκεί συνήθως παίρνετε ή τοποθετείτε αντικείμενα από το inventory.

Στο παιχνίδι δεν μπορείτε να πεθάνετε ή να κολλήσετε πουθενά από κάποια λάθος κίνηση. Όμως μπορεί οι επιλογές που θα κάνετε στους διαλόγους (κυρίως στην τελική σκηνή) να καθορίσουν την εξέλιξη του παιχνιδιού, δίνοντας ένα λίγο διαφορετικό τέλος. Για την ακρίβεια, υπάρχουν 7 διαφορετικά τέλη, με το καθένα να δίνει διαφορετική cutscene στο τέλος.

primordia achievements
Η οθόνη με τα Achievements. Για να πρασινίσουν όλα πρέπει να τερματίσετε το παιχνίδι πάνω από μία φορά.

Το παιχνίδι για να γίνει λίγο πιο ενδιαφέρον και να σας προτρέψει να το ξαναπαίξετε αφού το τερματίσετε, έχει και μία ειδική οθόνη με achievements (29 τον αριθμό). Το κάθε achievement ξεκλειδώνεται μετά από μία συγκεκριμένη ενέργεια στο παιχνίδι. Αρκετά από αυτά αφορούν τις επιλογές στην τελική σκηνή, οπότε για να τα ξεκλειδώσετε όλα θα πρέπει να παίξετε το παιχνίδι πάνω από μία φορά.

Primordia 053 v1

Οι επιλογές που υπάρχουν στις ρυθμίσεις είναι φτωχές. Δεν μπορείτε να πειράξετε την ανάλυση των γραφικών, παρά μόνο το scaling, αν θα είναι fullscreen ή όχι, το επίπεδο του και soundtrack καθώς και αν θα εμφανίζονται μόνο υπότιτλοι ή και voiceover. Υπάρχει επίσης και η ενδιαφέρουσα επιλογή για commentary από τους δημιουργούς κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού (έχει ενδιαφέρον μόνο αν το τερματίσετε).

Τέλος υπάρχει και autosave, το οποίο ενεργοποιείται κάθε φορά που μπαίνετε σε μία νέα οθόνη.

Γραφικά και ήχος

beneath a steel sky 2dgmr 11 1
Μία από τις πιο όμορφες σκηνές του παιχνιδιού, στο τρένο για την Metropol

Τα γραφικά είναι σίγουρα το πιο αδύναμο σημείο του παιχνιδιού. Παρότι το παιχνίδι δημιουργήθηκε το 2012, θυμίζει περισσότερο παιχνίδι του 1995. Δεν είναι μόνο η πολύ χαμηλή ανάλυση, αλλά η γενικότερη αίσθηση που δίνουν. Οι χαρακτήρες έχουν χοντροκομμένη, σχεδόν αφύσικη κίνηση, ενώ και οι περισσότερες τοποθεσίες έχουν ελάχιστες λεπτομέρειες. Θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο καρτουνίστικο και αυτό να μην φαινόταν τόσο άσχημα, όμως στο συγκεκριμένο χτυπάει αρκετά στο μάτι. Μάλιστα σε μερικές τοποθεσίες η χαμηλή ανάλυση σε συνδυασμό με την μικρή φωτεινότητα κάνει δύσκολο να ξεχωρίσετε σημαντικά σημεία χωρίς να πάτε ψαχτά με το mouse.

Το ίδιο ισχύει και για τα animation. Σχεδόν ανύπαρχτα, και τα λίγα που υπάρχουν έχουν ελάχιστη κίνηση και είναι σχετικά μικρά σε διάρκεια.

Ευτυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τον ήχο. Ο ήχος είναι σε πολύ καλά επίπεδα, με ένα πολύ ατμοσφαιρικό soundtrack, καλό voiceover σε όλους του NPC και σχετικά καλά ηχητικά εφέ (αν και θα μπορούσαν να υπήρχαν λίγο περισσότεροι background ήχοι).

Χαρακτήρες και τοποθεσίες

beneath a steel sky 2dgmr 3 1
Αριστερά ο Horatio και δεξιά ο Crispin (σκηνή από animation)

Στο παιχνίδι υπάρχουν δύο βασικοί χαρακτήρες, ο Horatio και το sidekick του Crispin. Εσείς χειρίζεστε τον Horatio και ο Crispin θα ακολουθεί πάντα κατά πόδας (τρόπος του λέγειν). Στην εξέλιξη του παιχνιδιού θα συναντήσετε ακόμα ένα σημαντικό χαρακτήρα, την Clarity, που θα γίνει και αυτή ακόλουθος της παρέας για λίγο διάστημα. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες έχουν αρκετό βάθος και οι συνομιλίες μεταξύ τους είναι πολύ ευχάριστες (συνομιλούν και μόνοι τους αν τους αφήσετε idle για μερικά λεπτά) και σου δίνουν την αίσθηση του ειδικού δεσμού που έχουν (ο Crispin δημιουργήθηκε από τον Horatio).

Εκτός από αυτούς τους τρεις, υπάρχουν ακόμα αρκετοί NPC στο παιχνίδι (όχι τόσο πολλοί όσο θα έπρεπε), φυσικά όλα ρομπότ. Με εξαίρεση 2-3 σημαντικούς δεν θα μάθετε πολλά για τον καθένα, απλώς θα σας βοηθήσουν να λύσετε κάποιους γρίφους.

beneath a steel sky 2dgmr 5 1
Λίγο έξω από το UNNIIC στους αμμόλοφους

Οι τοποθεσίες του παιχνιδιού δεν είναι πολλές, καθώς ο κόσμος του παιχνιδιού είναι σχετικά μικρός. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο χάρτες, τα Dunes και η Metropol. Και στα δύο μέρη οι τοποθεσίες είναι σχετικά λίγες, ειδικά για την Metropol που υποτίθεται είναι μεγαλούπολη, όμως στο παιχνίδι δεν δίνεται αυτή η αίσθηση.

Γρίφοι και δυσκολία

primordia game γρίφος
Η μοναδική σπαζοκεφαλιά που υπάρχει στο παιχνίδι. Πρέπει να ενώσετε τα όμοια χρώματα με καλώδια χωρίς να ακουμπάνε το ένα με το άλλο.

Στο παιχνίδι κυριαρχούν οι λογικοί γρίφοι που θα πρέπει να τους λύσετε μέσα από τα στοιχεία που θα βρείτε και τις συζητήσεις που θα κάνετε στο παιχνίδι. Υπάρχουν και ένα-δύο puzzle-σπαζοκεφαλίες όπου απαιτείται λίγο σκέψη, καθώς και ένα σημείο όπου μπορείτε να έχετε εναλλακτικό τέλος αν λύσετε μόνοι σας ένα γρίφο με κωδικό, όμως σε γενικές γραμμές θα πρέπει απλά να παρακολουθείτε τι αναφέρεται στις συζητήσεις και να δοκιμάζετε συνεχώς αντικείμενα πάνω στα hotspots.

To Primordia σίγουρα δεν είναι εύκολο. Θα ζορίσει ακόμα και πεπειραμένους παίχτες αλλά το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάποιο λάθος βοηθάει αρκετά ώστε να μπορέσετε να το λύσετε χωρίς να χρειαστεί να ανατρέχετε σε walkthrough.

Διάρκεια

Όπως είπαμε και πιο πάνω ο κόσμος του Primordia είναι σχετικά μικρός. Οπότε δεν υπάρχουν και τόσα μέρη να εξερευνήσετε, ούτε τόσοι πολλοί NPCs για να συνομιλήσετε. Επομένως η διάρκεια εξαρτάται πιο πολύ από την δυσκολία του παιχνιδιού και όχι τόσο από το μέγεθος.

beneath a steel sky 2dgmr 18
Η τελική σκηνή. Από αυτό το σημείο και μετά ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνετε θα δείτε ένα διαφορετικό τέλος

Ένας καλός adventuras θα το τελειώσει μέσα σε λίγες μέρες. Πιο αρχάριοι χρήστες ίσως χρειαστούν λίγο παραπάνω. Το μόνο θετικό είναι ότι με τα εναλλακτικά τέλη και τα achievements (που υπάρχουν και στο STEAM) κάποιοι θα το τερματίσουν πάνω από μία φορά, επομένως θα περάσουν περισσότερες ώρες παίζοντας.

Πάντως δεν είναι από τα μεγάλα adventure που θα περάσεις μέρες και μέρες λύνοντας γρίφους και συνομιλώντας με διαφορετικούς NPCs.

Κατάλληλο για

Το Primordia δεν χρησιμοποιεί άσχημη γλώσσα ή πονηρό χιούμορ ούτε έχει gore σκηνές, οπότε δεν υπάρχει κάποιο θέμα με καταλληλότητας. Βέβαια λόγω δυσκολίας και γρίφων δεν προτείνεται για μικρά παιδιά αλλά περισσότερο για ηλικίες 13+.

Sequel και παρόμοια παιχνίδια

Αν και το Primordia γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και έλαβε πολύ κριτικές, δεν φαίνεται να έχει γίνει καμία προσπάθεια για να δημιουργηθεί κάποιο sequel ή prequel. Το μόνο που υπάρχει είναι μία μικρή ιστορία, το Fallen, που κυκλοφόρησε δωρεάν σε pdf και audiobook. To Fallen δεν περιλαμβάνει κανένα από τους ήρωες του παιχνιδιού, αλλά βασίζεται στον ίδιο κόσμο του Primorida και δίνει μία καλύτερη αντίληψη για το τι είχε συμβεί πριν τον πόλεμο.

beneath a steel sky
To παιχνίδι με τις περισσότερες ομοιότητες είναι το Beneath A Steel Sky

Όσον αναφορά το Gameplay, το Primordia μοιάζει αρκετά στα περισσότερα point and click adventure με 2D γραφικά. Το παιχνίδι που μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει αρκετά με το Primordia είναι σίγουρα το κλασσικό adventure της Revolution, Beneath A Steel Sky, αφού έχουν αρκετές ομοιότητες και στο cyberpunk/dystopian theme αλλά και στο ντουέτο των πρωταγωνιστών. Βέβαια το BASS δεν είναι τόσο dark και έχει λίγο περισσότερο χιούμορ, όμως είναι σίγουρο ότι οι δημιουργοί του Primordia είχαν επηρεαστεί από αυτό.

Επίσης το Gemini Rue και το Technobabylon που είναι από την ίδια εταιρία έχουν αρκετές ομοιότητες , όπως επίσης και το Blade Runner. Αρκετά διαφορετικό σε gameplay, όμως με cyberpunk φιλοσοφία είναι και το machinarium.

Αγορά και εγκατάσταση

broken sword 2 2dgmr 10

Το Primordia μπορείτε να το βρείτε μέσω του STEAΜ και του GOG. Και στα δύο καταστήματα υπάρχουν εκδόσεις για όλα τα λειτουργικά (Win, Mac, Linux) με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού να είναι τόσο μικρές που πραγματικά δεν πρέπει να υπάρχει υπολογιστής που να μην μπορεί να τρέξει. Πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησε και για κινητά μέσω του iOS.

Η τιμή του Primordia συνήθως είναι στα 10 ευρώ και στο GOG και στο STEAM αλλά πολλές φορές (ειδικά GOG) το βρίσκετε είτε με σημαντική έκπτωση είτε σε κάποιο πακέτο με άλλα παιχνίδια, οπότε μπορεί να το πάρετε ακόμα και με 2-3 ευρώ.

Συμπέρασμα: Αρκετό καλό cyberpunk adventure που χάνει σε γραφικά και διάρκεια

Το Primordia είναι ένα καλό point and click adventure, με παλιομοδιτικό χαρακτήρα. Παρότι δημιουργήθηκε το 2012 θυμίζει περισσότερο τα κλασσικά adventure των 90s. Στα θετικά του θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αρκετά ατμοσφαιρικό, με έξυπνους γρίφους και καλογραμμένο σενάριο. Σίγουρα το πιο μεγάλο μειονέκτημα είναι τα άσχημα γραφικά και η απουσία καλών και μεγάλων animation. Όμως δεν είναι μόνο αυτό, έχει και μερικά ακόμα μικρόθεματα όπως το απότομο και χωρίς ιδιαίτερο πρόλογο ξεκίνημα και τον σχετικά μικρό κόσμο. Σίγουρα θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο, όμως προέρχεται από μία σχετικά μικρή εταιρία, οπότε υπάρχουν αρκετά ελαφρυντικά. Σίγουρα για τα λεφτά που κοστίζει (ειδικά αν το βρείτε σε προσφορά) είναι μία καλή επιλογή, ειδικά αν είστε λάτρεις της παλιάς σχολής των 2D adventure.

  • Καλογραμμένο σενάριο
  • Όμορφο soundtrack
  • Ατμοσφαιρικό
  • Έξυπνοι γρίφοι
  • Achievements
  • Πολλαπλά τέλη
  • Άσχημα γραφικά
  • Λίγα και μικρά animations
  • Απότομο ξεκίνημα

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Απάντηση