Gods Will Be Watching: ένα πρωτότυπο moral adventure

gods will be watching

Το Gods Will Be Watching είναι ένα point n click moral adventure, στο οποίο βρίσκεστε αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις και ηθικά διλήμματα.
Το αρχικό παιχνίδι δημιουργήθηκε μέσα σε 72 ώρες για ένα διαγωνισμό και μετά από χρηματοδότηση μέσω του indiegogo, βγήκε η πλήρης έκδοση του.

Gods Will Be Watching
ΕταιρίαDeconstrucTeam
Έτος κυκλοφορίας2013
ΆδειαCommercial
Τιμή7-10 ευρώ
ΤύποςDesktop
ΕίδοςAdventure/Puzzle/Thriller
Γραφικά2D Pixelized
Point Of View3rd Person
ThemeHorror
Min. CPUDual Core
Min. RAM2GB RAM
Min. HDD300-400 MB
OSWin, Linux, MAC (μέσω STEAM)
Βαθμός δυσκολίαςΔύσκολο
Βαθμολογία Metacritic64%

Gameplay

GODS WILL BE WATCHING

To Gods Will Be Watching είναι ένα point n click adventure (puzzle thriller). Στο παιχνίδι υπάρχουν διαφορετικά σενάρια, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Στο κάθε σενάριο θα βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση, στην οποία θα πρέπει να επιβιώσετε.
Για να επιβιώσετε θα πρέπει να πάρετε δύσκολες αποφάσεις, όπως να αφήσετε κάποιον να πεθάνει ή και ακόμα και να τον σκοτώσετε.

Αναλόγως το κάθε σενάριο, θα έχετε περιορισμένες προμήθειες και χρόνο. Θα είστε επικεφαλής μιας ομάδας που θα αποτελείται από εντελώς διαφορετικά άτομα με διαφορετικές δεξιότητες. Κάποια άτομα ίσως έχουν σχέση μεταξύ τους, άλλα θα είναι εντελώς άσχετα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να καταφέρετε να ολοκληρώσετε το κύριο objective του σεναρίου.

Οι ενέργειες τις οποίες μπορείτε να κάνετε είναι περιορισμένες. Ουσιαστικά μπορείτε μόνο να συνομιλείτε με τον κάθε χαρακτήρα και να εφαρμόζετε ενέργειες πάνω του (πχ περίθαλψη, δολοφονία…). Σε κάθε σενάριο θα βρίσκετε σε ένα συγκεκριμένο χώρο, χωρίς τη δυνατότητα περιήγησης σε άλλες οθόνες.

Λόγω των σεναρίων και των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να πάρετε, είναι εύκολο να καταλάβετε ότι το παιχνίδι είναι ακατάλληλο για μικρά παιδιά.

Γραφικά και ήχος

Gods Will Be Watching

Τα γραφικά στο Gods Will Be Watching είναι pixel graphics. Δηλαδή αρκετά χοντροκομμένα 2D, που το κάθε pixel είναι εμφανές, θυμίζοντας παιχνίδια του 1980-1990. Φυσικά τα γραφικά δεν είναι το σημείο που θα απασχολήσει τους περισσοτέρους στο Gods Will Be Watching, καθώς ο σκοπός του παιχνιδιού είναι άλλος. Βέβαια μπορεί να -και η αλήθεια είναι ότι το έχει κάνει- δυσαρεστήσει μερικούς.

Ο ήχος είναι λιτός, καθώς δεν υπάρχουν διάλογοι, παρά μόνο κάποια φτωχά ηχητικά εφέ
και soundtrack. Το Soundtrack είναι σχετικά καλό και σώζει λίγο την κατάσταση όσο αναφορά το θέμα του ήχου.

Δυσκολία

Το Gods Will Be Watching είναι ένα σχετικά δύσκολο παιχνίδι. Θα πρέπει να σκεφτείτε αρκετά, δημιουργώντας μια στρατηγική η οποία θα σας βγάλει από το κάθε σενάριο. Σίγουρα θα χρειαστείτε να παίξετε αρκετές φορές το κάθε σενάριο μέχρι να το ολοκληρώσετε.

Demo

To Gods Will Be Watching είναι ένα εμπορικό παιχνίδι, που θα πρέπει να το αγοράσετε. Το κόστος του είναι περίπου 10 ευρώ, αν και μπορείτε να το βρείτε με προσφορές σε διάφορα site με μικρότερο ποσό.

Μπορείτε όμως να παίξετε εντελώς δωρεάν το Demo του παιχνιδιού, που περιλαμβάνει ένα πλήρες σενάριο, το οποίο ήταν το αρχικό παιχνίδι.

Σε αυτό το σενάριο είστε στο μακρινό 2257MX, σε έναν απομονωμένο πλανήτη με μια ερευνητική ομάδα ψάχνοντας τη θεραπεία σε έναν ιό. Μετά από μια ξαφνική επίθεση από βιοτρομοκράτες που σας κατέστρεψαν και έκλεψαν όλο τον εξοπλισμό, έχετε μείνει εσείς (ο υπεύθυνος λοχίας) με την ομάδα σας και λιγοστές προμήθειες. Θα πρέπει να επιβιώσετε από το κρύο, τις αρρώστιες, την ασιτία και την τρέλα για 40 μέρες μέχρι να επιδιορθώσετε την ραδιοεπικοινωνία που καταστράφηκε από την επίθεση.

Ομάδα

Στην ομάδα σας, εκτός από εσάς είναι

  • ένας τεχνικός ο οποίος μπορεί να επιδιορθώσει το ράδιο κατά 6% τη φορά
  • ένας γιατρός ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει φάρμακα και να επιδιορθώσει το ράδιο κατά 4% κάθε φορά
  • μία ψυχολόγος, η οποία μπορεί να κάνει συνεδρίες για την αντιμετώπιση της τρέλας
  • ένας φαντάρος ο οποίος μπορεί να κυνηγήσει μόνο αν έχει σφαίρες με ποσοστό επιτυχίας 90%, για να βρει φαΐ
  • ένα ρομπότ, το οποίο μπορεί να επισκευάσει το ράδιο κατά 4%
  • ένας σκύλος ο οποίος μπορεί να κυνηγήσει με ποσοστό επιτυχίας 60%, για να βρει φαΐ

Στην αρχή του σεναρίου έχετε 30 μερίδες φαγητού, 1 φάρμακο και 26 γεμιστήρες για το όπλο του φαντάρου. Κάθε μέρα ο κάθε άνθρωπος στη ομάδα χρειάζεται 1 μερίδα φαγητού. Επίσης υπάρχει μια φωτιά την οποία θα πρέπει να τροφοδοτείται με ξύλα για να μην πεθάνετε από το κρύο το βράδυ.

Επίσης ο κάθε άνθρωπος στη ομάδα έχει ένα βαθμό ψυχολογίας. Αν ο βαθμός ψυχολογίας, μειωθεί κάτω από το μηδέν, τότε αυτό το άτομο θα τρελαθεί και θα εγκαταλείψει τη ομάδα.

Σε κάθε μέρα έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό κινήσεων, ο οποίος εξαρτάται από τα πόσα μέλη της ομάδας σας είναι ακόμα εν ζωή.
Με αυτές τις κινήσεις, θα πρέπει να συντηρείτε τη φωτιά, να δίνετε εντολές για επιδιόρθωση του ασυρμάτου, να δίνετε εντολές για κατασκευή φάρμακου, για κυνήγι, για ψυχοθεραπεία, να θεραπεύσετε τους ασθενείς αλλά και να δολοφονήσετε μέλη της ομάδας που δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Όπως είναι κατανοητό είναι αδύνατο να επιβιώσει όλη η ομάδα. Και έτσι θα πρέπει να δημιουργήσετε μια στρατηγική με το πιο μέλος της ομάδας είναι απαραίτητα και μέχρι πότε ώστε να επιβιώσετε μέχρι το τέλος.

Μπορείτε να το παίξετε εντελώς δωρεάν εδώ. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση, παίζει από τον browser.

Εγκατάσταση

steamall

Το Gods Will Be Watching διατίθεται μόνο μέσω του STEAM για Windows, Linux και MAC. Αυτή τη στιγμή κοστίζει περίπου 10 δολάρια.

Οι απαιτήσεις του είναι λίγο υψηλές αν σκεφτεί κανείς τα γραφικά του, αλλά σχετίζονται πιο πολύ με τη μηχανή του STEAM παρά μάλλον με το παιχνίδι.
Έτσι θα πρέπει να έχετε διπύρηνο επεξεργαστή, 2 GB RAM, κάρτα γραφικών με υποστήριξη για Direct 9x και 512 MB και λίγο λιγότερο χώρο από 500MB στο σκληρό δίσκο.

Συνοψίζοντας

selection_378

Το Gods Will Be Watching, είναι ένα πρωτότυπο point n click adventure που ή θα το λατρέψετε ή θα το μισήσετε. Αν και έχει φτωχά γραφικά και ήχο, το gameplay του και το σενάριο του (ίσως) σας καθηλώσει.
Είναι μια ανεξάρτητη παράγωγη, από την ομάδα DeconstrucTeam, η οποία έχει δημιουργήσει αρκετά παρόμοια project.

Αν είστε λάτρης των puzzle adventure τότε είναι μια καλή επιλογή. Ακόμα και αν δεν αγοράσετε το παιχνίδι, αξίζει να παίξετε το δωρεάν demo.

Απάντηση