Full Throttle, ένα από τα πιο κλασσικά adventure των 90s

Full Throttle

To Full Throttle ήταν ένα Adventure  που κυκλοφόρησε το μακρινό 1995 από την LucasArts. Δημιουργός του ήταν ο Tim Schafer, ο δημιουργός του περίφημου Day Of The Tentacle,  που είχε κυκλοφορήσει λίγα χρόνια νωρίτερα και είχε κάνει τεράστια επιτυχία. Βασικά στοιχεία του παιχνιδιού είναι το χιούμορ (όπως στα πιο πολλά adventure της τότε εποχής), τα πολύ καλά γραφικά (για την εποχή του), και το εξαιρετικό soundtrack και voiceover των ηθοποιών σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που επέλεξαν να αφήσουν το κλασσικό μέσο των floppy δισκετών, κυκλοφορώντας αποκλειστικά σε CD , για DOS και Windows. Υπήρξαν προσπάθειες να φτιαχτούν τουλάχιστον 2 sequel, αλλά για διάφορους λόγους εγκαταλήφθηκαν. Σε αυτό συνέτεινε και ο θάνατος, το 2002, του ηθοποιού που έκανε το voiceover στον βασικό πρωταγωνιστή, και έκτοτε δεν έγινε άλλη προσπάθεια για δημιουργία sequel ή prequel.

Το μόνο που έγινε είναι μία remastered version με πολύ βελτιωμένα γραφικά (όλα τα γραφικά ξανασχεδιάστηκαν στο χέρι, σε πολύ καλύτερη  ανάλυση) και ήχο που κυκλοφόρησε για PC και Playstation το 2017.

Τα Screenshots και το review αφορούν την αυθεντική εκδοχή του 1995.

Υπόθεση

Full%2BThrottle%2B(Version%2BB English) 162

Η υπόθεση του Full Throttle διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον, το 2040. Σε μια εποχή που τα κλασικά μηχανοκίνητα έχουν δώσει τη θέση τους στα hovercars , ο Ben, ένας  σκληροτράχηλος αρχηγός μιας συμμορίας μηχανόβιων, των Polecats , έχει μια συνάντηση στο δρόμο με τον ιδιοκτήτη και τον αντιπρόεδρο μιας βιομηχανίας μηχανών.  Χωρίς να το θέλει,  βρίσκεται μπλεγμένος  σε μια διαμάχη που μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη συμμορία. Με τον δικό του τρόπο, θα προσπαθήσει να ξεμπλέξει καθαρίζοντας το όνομά του και αποκαθιστώντας την τάξη.

Gameplay

Full%2BThrottle%2B(Version%2BB English) 158

To gameplay του είναι αρκετά καλό και εύχρηστο. Είναι λίγο πιο εξελιγμένο  από τα παλαιότερα adventures και πιο απλό. Εδώ ότι έχει κάποια χρήση ή σκοπιμότητα αλλάζει ο κέρσορας σε σταυρό αν είναι πάνω του. Έτσι δεν θα χρειάζεται να ψάχνεται επιμελώς όλη την οθόνη κάθε φορά.

Οι βασικές λειτουργίες είναι 4 και τις χρησιμοποιείται αν κρατήσετε πατημένο τον κέρσορα. Η πρώτη είναι τα μάτια(Look) και χρησιμεύει για να εξετάζετε διάφορα αντικείμενα. H δεύτερη είναι το στόμα και είναι για να μιλάτε σε άτομα ή να χρησιμοποιείτε το στόμα γενικά ακόμα και σε αντικείμενα ( θα σας χρειαστεί μια δυο φορές στο παιχνίδι). Η τρίτη είναι η γροθιά και είναι για να χρησιμοποιείτε αντικείμενα, να ανοίγετε πόρτες, να βαράτε κόσμο. Η τελευταία είναι το πόδι και χρησιμεύει για να κλωτσάτε πόρτες κυρίως ή αντικείμενα. Η κλωτσά είναι το δυνατό σημείο του Ben, του πρωταγωνιστή και θα σας χρειαστεί αρκετές φορές στο παιχνίδι.

Γραφικά και ήχος

Full%2BThrottle%2B(Version%2BB English) 157

Τα γραφικά όπως είπαμε είναι αρκετά καλά για την εποχή τους. Ειδικά στις cutscenes είναι αρκετά λεπτομερή. Σίγουρα αυτή τη στιγμή θα φανούν για αρκετούς αρχαία αλλά εκείνη την εποχή (1995) σε άφηναν με ανοιχτό στόμα.

Ο ήχος τώρα είναι ένα από τα δυνατά του σημεία. Έχει αρκετά καλό voiceover σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η μουσική του είναι ατμοσφαιρική και ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα. Δεν είναι η κλασική απλή μουσική που συνήθως είχαν τα παιχνίδια εκείνη την εποχή αλλά είναι μουσική από συγκρότημα, για να ταιριάζει στο παιχνίδι.

Εύκολο και πολύ μικρό σε διάρκεια

Full Throttle Version B English 160

Η δυσκολία του παιχνιδιού δεν είναι μεγάλη. Αντιθέτως ένας πεπειραμένος adventurας  θα το χαρακτήριζε σχετικά εύκολο. Ελάχιστοι γρίφοι θα σας δυσκολέψουν, και οι περισσότεροι είναι σχεδόν παιδικοί. Αυτό είναι ίσως ένα από τα αρνητικά του παιχνιδιού.

Δυστυχώς εκτός από τη ευκολία των γρίφων είναι και σχετικά μικρό σε διάρκεια. Έτσι ένας καλός gamer μπορεί να το τελειώσει σε λιγότερο από μια μέρα. Τα πιο δύσκολα κομμάτια του παιχνιδιού θα είναι αυτά που έχουν arcade στοιχεία (οι μάχες στους δρόμους και στο στάδιο) και στο τέλος όπου κάποιες σκηνές έχουν χρονικό περιθώριο, και θα πρέπει να τις ξαναρχίζετε από την αρχή της κάθε σκηνής κάθε φορά αν δεν τα καταφέρνετε.

Ατμόσφαιρα

full throttle

Η ατμόσφαιρα του Full Throttle είναι αρκετά καλή. Το χιούμορ κυριαρχεί στους διαλόγους και στη δράση του παιχνιδιού καθώς και η μάτσο και λίγο εκτός νόμου πλευρά του χαρακτήρα. Έτσι κατά κύριο λόγο θα βρεθείτε να “δανείζεστε” αντικείμενα, να μιλάτε πιο πολύ με τη γροθιά και γενικά να συμπεριφέρεστε όπως ένας σωστός μηχανόβιος.
Η μουσική του στα πιο πολλά σημεία θα σας βάλει στο κλίμα καθώς και οι λίγο arcade μάχες με άλλους μηχανόβιους που έχει σε κάποια σημεία.
To casting επίσης ήταν αρκετά καλό ειδικά στη φωνή του πρωταγωνιστή που ταιριάζει απόλυτα.
Τέλος ο χώρος που λαμβάνει χώρα η υπόθεση του παιχνιδιού είναι όπως θα έπρεπε.

Εγκατάσταση

Αν έχετε Win95/98 ή Dos τότε το παιχνίδι θα παίξει κατευθείαν. To πιο πιθανό όμως είναι να μην έχετε. Τότε μπορείτε να το τρέξετε είτε από το DosBox είτε από το ScummVM. Καλύτερη και πιο εύκολη επιλογή είναι το ScummVM. Το ScummVM είναι ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να παίξετε αρκετά παλιά παιχνίδια (κυρίως adventure) σχεδόν σε όλα τα λειτουργικά συστήματα ή παιχνιδομηχανές. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε εύκολα αφού έχει installer για τα πάντα. Κατεβάστε το ScummVM από εδώ

Τώρα αν δεν έχετε το αυθεντικό FullThrottle ή δεν μπορείτε να το βρείτε από κανένα φίλο, υπάρχει σε αρκετές abandonware σελίδες. Βέβαια δεν είναι εντελώς νόμιμο, καθώς μπορεί η  Lucasarts να μην υπάρχει πια, όμως έχει πουλήσει όλα της τα δικαιώματά στη Disney, οπότε επίσημα δεν είναι δωρεάν.

Αν θέλετε να το παίξετε εντελώς νόμιμα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην remastered version που υπάρχει στο Steam, καθώς και στο GOG. Η τιμή του είναι συνήθως 5-15 ευρώ.

Συνοψίζοντας

full throttle
Σκηνή από το τέλος

Το Full Throttle ήταν ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια της χρυσής δεκαετίας των Adventure. Έχει εξαιρετικά γραφικά  γραφικά, πολύ καλό soundtrack και ήχο , καλή υπόθεση, αρκετό χιούμορ, εύκολο gameplay ήταν μόνο μερικά από τα στοιχεία που το έκαναν να ξεχωρίσει και να το αγαπήσουν αρκετοί. Βέβαια δεν ήταν τέλειο καθώς η μικρή  διάρκεια και οι σχετικά εύκολοι γρίφοι αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στο τέλος.

Πάντως αν πέσει στα χέρια σας, παίξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν σας άρεσε, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε το πρώτο επεισόδια από την σειρά Broken Sword, ένα από τα καλύτερα graphic adventure της δεκαετίας του 90.

Full Throttle adventure game
Credits στο τέλος του παιχνιδιού
  • Γραφικά
  • Σενάριο
  • Ήχος και soundtrack
  • Ατμόσφαιρα
  • Μικρό σε διάρκεια
  • Εύκολοι γρίφοι
  • Δεν έχει sequel

Απάντηση