Flight Of The Amazon Queen, ένα από τα κλασσικά adventure των 90s

flight of the amazon queen adventure game

To Flight Of The Amazon Queen είναι ένα point and click adventure που κυκλοφόρησε το 1995 από την Renegade Software. Κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι το έντονο χιούμορ και το εξωπραγματικό σενάριο, κάτι που χαρακτήριζε τα περισσότερα adventure εκείνη της εποχής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία αντιγραφή-παρωδία της σειράς Indiana Jones αφού το theme και η γενικότερη πλοκή παραπέμπει σε κάτι τέτοιο. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο adventure των 90ς, όμως αναμφισβήτητα είναι ένα από τα κλασσικά και το γεγονός ότι από το 2002 έχει γίνει freeware και μπορείτε να το κατεβάσετε και να το παίξετε εντελώς δωρεάν είναι μία καλή δικαιολογία για να το δοκιμάσετε.

ΤίτλοςFlight Of The Amazon Queen
ΕταιρίαRenegade Software / Interactive Binary Illusions
ΚατηγορίαPoint And Click Adventure
Έτος κυκλοφορίας1995
ΆδειαFreeware
Γραφικά2D
Οπτική3rd person
ΉχοςSoundtrack / Voiceover
ΥπότιτλοιΑγγλικά
Βαθμός δυσκολίαςΜέτριο
Ηλικίες7+
Min. CPU
Min. GPU
Min. RAM
Min. HDD
OSWin, Mac, Linux (μέσω ScummVM)
StoresGOG, ScummVM

Λίγα λόγια για το σενάριο (spoiler free)

Το Flight Of The Amazon Queen δεν είναι ένα παιχνίδι που θα σας εκπλήξει για το πρωτότυπο και προσεγμένο σενάριο του. Έτσι και αλλιώς έχει γίνει εσκεμμένα. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι σχεδιάστηκε σαν μία καλή παρωδία του Indiana Jones, εμπνευσμένο και από το αντίστοιχο παιχνίδι αλλά και από άλλα χιουμοριστικά παιχνίδια της εποχής.

Flight of the amazon queen
Σκηνή από το intro με τον Joe στα αριστερά

O κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι ο πιλότος -και γυπαετός- Joe King (ακόμα και το όνομα είναι κωμικό, καθώς ακούγεται σαν το joking, που σημαίνει αστειεύομαι) που μαζί με τον πιστό του μηχανικό, Sparky, αναλαμβάνουν μεταφορές με το αεροπλάνο Amazon Queen. Φθάνοντας στο ξενοδοχείο του Rio De Janeiro όπου βρίσκεται η επόμενη πελάτισσά του, η διάσημη και πανέμορφη ηθοποιός Faye Russel, αιφνιδιάζεται από τον Anderson, έναν ανταγωνιστή που θέλει να του κλέψει και την πελατεία αλλά και την καρδιά της Faye. O Anderson, με την βοήθεια των μπράβων του, εγκλωβίζει τον Joe στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

πρώτη σκηνή fotaq
Η πρώτη σκηνή στο παιχνίδι

Εδώ αναλαμβάνετε εσείς και σκοπός σας είναι να βοηθήσετε τον Joe King να δραπετεύσει από το δωμάτιο και τους μπράβους του Anderson και να προλάβει στο αεροδρόμιο την Faye Russel, πριν ξεκινήσει το ταξίδι με τον Anderson.

H συνέχεια θα σας βρει κάπου στην ζούγκλα του Αμαζονίου προσπαθώντας να σώσετε το κόσμο από ένα παρανοϊκό επιστήμονα που θέλει να κυριαρχήσει στη γη.

Flight of the Amazon Queen Talkie DOS English 003 v1 1
Μία από τις πιο χιουμοριστικές σκηνές στο παιχνίδι, η συζήτηση με τον γορίλα που προσποιείται τον ροζ δεινόσαυρο

Η πλοκή του παιχνιδιού δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Απλώς μέσα από κωμικές συζητήσεις θα πηγαίνετε από τον ένα γρίφο στον επόμενο. Μάλιστα το παιχνίδι έχει αρκετές συζητήσεις και χαρακτηριστικά που δεν προσφέρουν τίποτα στην πλοκή ή στο σενάριο του παιχνιδιού, απλώς είναι για να σας διασκεδάσουν.

Gameplay

flying of the amazon queen gameplay

Το gameplay του Flight Of The Amazon Queen δεν είναι και το πιο πρακτικό gameplay που θα συναντήσετε σε point and click adventure. Ακολουθεί το gameplay των πρώτων Point and click adventure που ήταν επηρεασμένα από τα παλιά non-graphic text adventure όπου πρέπει να εξερευνήσεις όλες τις δυνατότητες με αρκετές εντολές. Έτσι έχει αρκετές εντολές, 9 συνολικά, που κάνουν το παιχνίδι πιο αργό από ότι πρέπει. Η μόνη εντολή που είναι σταθερή είναι το WALK που είναι μόνιμα στο αριστερό πλήκτρο όταν ο κέρσορας δεν δείχνει κάποιο hotspot. Τις υπόλοιπες 8 θα πρέπει να τις επιλέξετε από την κάτω μπάρα. Για παράδειγμα υπάρχει διαφορετική εντολή για Οpen και διαφορετική για Close λες και κάποιος θα μπορούσε να ανοίξει 2 φορές μία ανοιχτή πόρτα ή να κλείσει ένα κλειστό μπαούλο. Επίσης υπάρχει εντολή Give που θα μπορούσε να είναι ένα απλό USE σε κάποιον NPC. Γενικά είναι λίγο πιο δύσχρηστο από ότι πρέπει. Το μόνο ελαφρυντικό είναι ότι συνήθως με δεξί πλήκτρο είναι ενεργοποιημένη το LOOK ενώ κάποιες φορές μπορεί να πάει αυτόματα στη πιο “λογική” εντολή, πχ για πόρτες είναι το open, ενώ υπάρχουν και hotkeys για τις ενέργειες, με τα περισσότερα να είναι το πρώτο γράμμα της αντίστοιχης λέξης (πχ το M είναι το Move, το L το Look, το O το Open, το C το Close…).

‘Ίσως το πιο αρνητικό κομμάτι του gameplay είναι η μετάβαση από οθόνη σε οθόνη. Κάποιες φορές το path είναι εμφανές, όμως σε άλλες δεν μπορείς να καταλάβεις αν υπάρχει ή δεν υπάρχει path (px είναι εμφανές ότι υπάρχει δρόμος, όμως στην πραγματικότητα δεν αλλάζει οθόνη). Δυστυχώς μόνο μέσω του κέρσορα και του μηνύματος που εμφανίζει μπορείς να καταλάβεις αν υπάρχει ή όχι path, αλλά και αυτό σε μερικές τοποθεσίες είναι δύσκολο, καθώς η ευαισθησία είναι μόνο μερικά pixel και πρέπει να το πας ψαχτά. Θα μπορούσε να αλλάζει σηματάκι ο κέρσορας για να είναι πιο εμφανές.

Και το inventory είναι λίγο δύσχρηστο. Καταρχάς είναι μόνιμα στην οθόνη, διπλά από την μπάρα των εντολών. Επίσης εκτός του ότι κρατάς όλα τα αντικείμενα που βρίσκεις, ακόμα και αν τα χρησιμοποιήσεις και δεν ξαναχρειαστούν ποτέ, όταν έχετε πολλά αντικείμενα θέλει αρκετή ώρα για να βρεις αυτό που ψάχνεις καθώς μπορείς να δεις μόνο 4 στην οθόνη. Τέλος κάποιες φορές θα χρειαστεί να ενώσετε αντικείμενα με συγκεκριμένη σειρά (πχ το 1 πάνω στο 2 δεν κάνει τίποτα, το 2 πάνω στο 1 κάνει).

Στο παιχνίδι υπάρχουν κάποιες μάχες αλλά είναι όλες σε μορφή cutscene και δεν μπορείτε να χάσετε ή να πεθάνετε σε κάποιο σημείο. Επίσης δεν υπάρχουν λάθος απαντήσεις στους διαλόγους, ούτε μπορείτε να κάνετε κάτι λάθος και να κολλήσετε.

Flight of the Amazon Queen Talkie DOS English 003 v1
O “χάρτης” του Αμαζονίου. Από τον λόφο διαλέγεται που θα πάτε.

Στο παιχνίδι δεν υπάρχει κάποιος χάρτης παρά μόνο μία γενική οπτική από ένα ύψωμα (pinnacle) όταν βρίσκεστε στον Αμαζόνιο, όπου επιλέγετε την μεταφορά ανάμεσα στις τοποθεσίες (κάθε έξοδος από τις τοποθεσίες του Αμαζονίου οδηγεί στο pinnacle).

Flight of the Amazon Queen Talkie DOS English 058 v1
Οι επιλογές του παιχνιδιού. Αριστερά load/save/quit και κάτω οι ρυθμίσεις

Η είσοδος στις ρυθμίσεις γίνεται με το F1, όπου μπορείτε να κάνετε load, save,quit καθώς και να πειράξετε τις λιγοστές ρυθμίσεις του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα μπορείτε να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε ομιλία, υπότιτλους, εφέ και soundtrack, καθώς και να ελέγξετε την ένταση της μουσικής αλλά και την ταχύτητα του παιχνιδιού.

Γραφικά και ήχος

Flight of the Amazon Queen Talkie DOS English 074 v1

Το παιχνίδι έχει χαμηλή ανάλυση και 2D γραφικά που δεν είναι και τα καλύτερα εκείνη της εποχής, όμως δεν τα λες και άσχημα για παιχνίδι του 1995. Σε γενικές γραμμές δεν θα σας εντυπωσιάσουν, αλλά ούτε θα σας απογοητεύσουν. Υπάρχουν κάποια σημεία όπου έχει δοθεί λίγο περισσότερη προσοχή στις λεπτομέρειες και στην φυσική κίνηση (πχ σημαία που κυματίζει λόγω αέρα στο Jett), όμως οι περισσότερες οθόνες είναι σχετικά απλές, χωρίς λεπτομέρειες και χωρίς κίνηση.

princess azura fotaq
Η πριγκίπισσα Azura σε animation

Οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι με καρτουνίστικη εμφάνιση, βασισμένοι σε κοινά στερεότυπα (πχ οι περισσότερες γυναίκες έχουν έντονες καμπύλες), και όχι με βάση ρεαλιστική απεικόνιση πραγματικών προσώπων. Η κίνηση των χαρακτήρων είναι καλή, χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη ρεαλιστικότητα.

Στο παιχνίδι υπάρχουν αρκετά animation, όμως τα περισσότερα είναι είτε μικρά ή πολύ αργά. Δεν μπορείς να πεις ότι εντυπωσιάζουν, όμως για τα δεδομένα εκείνη της εποχής (ήταν η εποχή που ακόμα τα παιχνίδια έβγαιναν και σε δισκέτες) δεν μπορείς να έχει και παράπονο.

Η ήχος είναι σχετικά καλός σε ότι αφορά το voiceover, όμως τα εφέ και το soundtrack δεν είναι και τα καλύτερα που θα δείτε. H μουσική παρότι είναι λίγο μονότονη και χαμηλού bitrate αλλάζει από σημείο σε σημείο, όμως υπάρχουν ελάχιστοι έως μηδενικοί εξωτερικοί ήχοι και εφέ.

Xαρακτήρες και τοποθεσίες

Flight of the Amazon Queen Talkie DOS English 076 v1

Στο παιχνίδια θα χειριστείτε μόνο έναν χαρακτήρα, τον Joe King. Εκτός από τον Joe υπάρχουν 5-6 σημαντικοί NPC (Sparky, Faye, Anderson, Ironstein, Azura..) που συμμετέχουν αρκετά στην πλοκή και μερικοί που συμμετέχουν περιστασιακά μόνο σε μερικές σκηνές. Οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι βασισμένοι σε κλασσικά στερεότυπα (πχ σέξυ ξανθιά ηθοποιός με καμπύλες, κακός Γερμανός επιστήμονας, χαζός μυώδης ξανθός για security, παχουλός nerd που του ψωνίζει τα ρούχα η μαμά…). Οι διάλογοι του ήρωα με τους NPCs είναι διασκεδαστικοί και αρκετοί από αυτούς γίνονται χωρίς να συνεισφέρουν στην πλοκή ή σε γρίφους, απλά για να διασκεδάσουν τους χρήστες. Για παράδειγμα ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες NPCs υπάρχουν έντονο φλερτ και άμεση απόρριψή με σεξιστικά υπονοούμενα.

Το παιχνίδι έχει αρκετές τοποθεσίες. Αρχικά ξεκινάτε σε ένα ξενοδοχείο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου εκεί θα μείνετε για λίγο. Στην συνέχεια θα μεταφερθείτε στον Αμαζόνιο, όπου βρίσκεται η κύρια δράση του παιχνιδιού. Εκεί υπάρχουν 7 διαφορετικές τοποθεσίες, με αρκετές οθόνες η καθεμία. Ειδικά το Sloth Island είναι αρκετή μεγάλη τοποθεσία με δεκάδες οθόνες και θα σας πάρει αρκετό χρόνο να την εξερευνήσετε.

Γρίφοι και δυσκολία

amazon queen puzzle
Ένα από τα λίγα puzzle στο παιχνίδι

Το παιχνίδι δεν έχει πολύ δύσκολους γρίφους. Κάποιοι είναι εντελώς εμφανείς, όμως έχει 2-3 puzzle παρατηρητικότητας, λαβύρινθο που είναι δύσκολο να τον χαρτογραφήσεις καθώς και λίγο περίεργο gameplay που θα σας μπερδέψει. Σίγουρα το πιο δύσκολο κομμάτι εκτός από τον λαβύρινθο, θα είναι να βρείτε μερικές κρυφές εισόδους σε διάφορα σημεία.

Έτσι παρότι δεν έχει δύσκολους “λογικούς” γρίφους, η προσθήκη του λαβύρινθου και των puzzle εξισορροπεί κάπως την δυσκολία κάνοντας το παιχνίδι “μέτριας δυσκολίας”.

Επίσης και το gameplay έχει αυξήσει λίγο την δυσκολία, καθώς πρέπει να βρεις τι ακριβώς πρέπει να κάνεις με κάθε hotstop (πχ USE, MOVE, OPEN…) και όχι απλώς να κάνεις USE και αυτό να τα κάνει όλα αυτόματα.

Διάρκεια

Το παιχνίδι παρότι έχει αρκετές τοποθεσίες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς στα περισσότερα μέρη κάνεις πολύ λίγα πράγματα. Σε γενικές γραμμές το πόσο θα σας κρατήσει εξαρτάται από το πόσο εύκολα θα λύσετε τους γρίφους, τα puzzle και τον λαβύρινθο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτικό τέλος ή εναλλακτική πλοκή, οπότε δεν θα σας δελεάσει να το ξαναπαίξετε αν δεν περάσουν μερικά χρόνια.

Κατάλληλο για ηλικίες

Το παιχνίδι είναι κωμικό και δεν έχει έντονη βία ούτε γυμνό, γιαυτό επίσημα έχει PEGI 7+. Όμως έχει αρκετά σεξιστικά υπονοούμενα, που μπορεί να μην ξεφεύγουν και να είναι όλα κωμικά, όμως ίσως δεν είναι και τόσο κατάλληλο για μικρές ηλικίες.

Sequel/Prequel και παρόμοια παιχνίδια

Παρότι εκείνη την εποχή τα περισσότερα adventure βγαίναν σε συνέχειες και η πλοκή του παιχνιδιού το επιτρέπει, δεν υπάρχει καμία αναφορά για οποιαδήποτε προσπάθεια συνέχειας στο παιχνίδι.

Φυσικά υπάρχουν πολλά παρόμοια παιχνίδια. Καταρχάς τα παιχνίδια τα οποία “αντέγραψε”, το Monkey Island και τα Indiana Jones. Όμως δεν είναι μόνο αυτά, σχεδόν οποιοδήποτε κωμικό adventure εκείνη της εποχής έχει αρκετές ομοιότητες με το Flight oF the Amazon Queen.

Αγορά και εγκατάσταση

broken sword 2 2dgmr 10

Το παιχνίδι από το 2003 είναι freeware και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το GOG ή το SCUMMVM. Επίσημα παίζει μόνο για Windows αλλά μπορεί να τρέξει και μέσω Wine αλλά και του SCUMMVM σε Linux αλλά και MAC.

Οι απαιτήσεις του παιχνιδιού είναι πολύ μικρές και πρακτικά παίζει παντού, ότι υπολογιστή και λειτουργικό και αν έχετε.

remastered version
H οθόνη των ρυθμίσεων στην remastered version

Εδώ και λίγα χρόνια υπάρχει και επετειακή έκδοση για Android και itunes, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για κινητά και tablet. Έχει λίγο βελτιωμένα γραφικά, προσθήκες στο gameplay (πχ υπάρχει επιλογή για να βλέπεις όλα τα hotspots) και ποιότητα ήχου, όμως δεν είναι δωρεάν, αλλά κοστίζει περίπου 4-5 ευρώ.

Συμπέρασμα: Ένα classic adventure των 90s που μπορείτε να παίξετε δωρεάν

Flight of the Amazon Queen Talkie DOS English 084 v1

Το Flight Of The Amazon Queen είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των παλιών, κωμικών point and lick adventure της δεκαετίας του 90. Σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι να σας τραβήξει με το καλογραμμένο σενάριο, ούτε να προβληματίσει και να περάσει ηθικά διδάγματα. Το μόνο που θέλει είναι να σας κάνει να περάσετε ευχάριστα μερικές ώρες και να ξεχαστείτε από τα προβλήματα. Με πολύ απλά λόγια είναι ένα adventure που θυμίζει περισσότερο κάποιο παιδικό κόμικ.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό σαν adventure. Υπάρχουν μερικά σημεία που θα σας δυσκολέψουν και θα πρέπει να βάλετε το μυαλό σας να δουλέψει καλά για να βρείτε την σωστή επιλογή. Όμως παρότι είναι αρκετά καλό, δεν είναι ένα από τα κορυφαία του είδους.

Όμως είναι εντελώς δωρεάν (για PC) και μπορείτε να το παίξετε σε ότι λειτουργικό και αν έχετε, οπότε δεν έχετε να χάσετε κάτι.

  • Διασκεδαστικοί διάλογοι
  • Αρκετές τοποθεσίες
  • Δωρεάν (για PC)
  • Παίζει παντού
  • Χαμηλή ανάλυση
  • Μέτρια γραφικά
  • Λίγα εφέ και μέτριο soundtrack

Rating: 4 out of 5.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Ορολογία

Hotspot

Αντικείμενα ή σημεία στο παιχνίδια όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν ενέργειες με τον κέρσορα.

Freeware

Παιχνίδι που προσφέρεται από τους δημιουργούς του δωρεάν.

Απάντηση