Deponia 3 : Goodbye Deponia, το τελευταίο μέρος της τριλογίας

 
To Goodbye Deponia είναι το τρίτο μέρος της ομώνυμης τετραλογίας από την Daedalic Entertainment. Κυκλοφόρησε το 2013 και συγκέντρωσε και αυτό πολύ θετικές κριτικές, όπως και τα άλλα 2 μέρη. Ανήκει στην κατηγορία point and click adventure με 2D γραφικά.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του Goodbye Deponia

 
deponia 3 goodbye deponia
Στο τρίτο μέρος της σειράς ο Rufus, ο βασικός ήρωας του παιχνιδιού, μαζί με την Goal τον Bozo και τον Doc βρίσκεται επιτέλους πάρα πολύ κοντά στον στόχο του, να εγκαταλείψει την Deponia για το Elyssium.
Φυσικά ποτέ δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο φαίνονται και ο Rufus θα μπλεχτεί πάλι σε αρκετές περιπέτειες μέχρι να καταφέρει τελικά να τελειώσει το ταξίδι του. Στην διάρκεια αυτού του ταξιδιού ο Rufus θα βρεθεί σε αρκετά μέρη (περισσότερα από ότι στα 2 προηγούμενα μέρη) και θα αναγκαστεί να γίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά χίλια κομμάτια για να τα καταφέρει.
 
goodbye deponia
 
Στη διάρκεια του παιχνιδιού θα γίνουν αρκετές αποκαλύψεις οι οποίες θα δώσουν εντελώς άλλη διάσταση στην υπόθεση του παιχνιδιού αλλάζοντας πολλά δεδομένα που ξέρατε από τα 2 προηγούμενα μέρη.
 

Γραφικά και ήχος

 
Goodbye deponia
Τα γραφικά στο παιχνίδι είναι σκιτσαρισμένα 2D με μεγάλη ανάλυση και καλή κίνηση χαρακτήρων. Σε αυτό το μέρος έχει ίσως τα ωραιότερα scenes σε όλο το παιχνίδι με την ομάδα του παιχνιδιού να έχει κάνει αρκετά καλή δουλειά. Πολύ όμορφα και περισσότερα στον αριθμό είναι και τα cutscenes του παιχνιδιού.
 
 
Goodbye deponia
Ο ήχος κινείται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα με πολύ όμορφο soundtrack και εξαιρετικό voiceover. Και σε αυτό το μέρος ευχάριστη παρένθεση είναι ο τραγουδοποιός με τα ευφάνταστα τραγούδια του που υπάρχει στο τέλος κάθε act.
 

Gameplay

Goodbye Deponia
Το tutorial του παιχνιδιού αυτή τη φορά με την Toni
To gameplay είναι αρκετά απλό όπως και στα 2 προηγούμενα μέρη και έτσι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον. Όλες οι κινήσεις γίνονται μέσω του ποντικού, με αριστερό πλήκτρο να είναι για use/talk/walk και δεξί για look. Με το μεσαίο roller μπορείτε να δείτε το inventory. Στην αρχή του παιχνιδιού υπάρχει και εδώ ένα μικρό tutorial για να σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε αν και δεν χρειάζεται.
 
 
Goodbye Deponia
Μόνη διαφορά ανάμεσα σε αυτό και τα προηγούμενα μέρη, είναι ότι μετά από κάποιο διάστημα θα χρειάζεται να μεταφέρετε αντικείμενα από τον ένα Rufus στον άλλον μέσω του inventory.
 
Στο παιχνίδι όπως και στα περισσότερα adventures, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάτι λάθος ή να σκοτωθείτε. Έτσι το save γίνεται μόνο για ασφάλεια από κανένα crash ή διακοπή ρεύματος.

Γρίφοι και δυσκολία

 
Deponia 3
Το Goodbye Deponia έχει σχετικά μέτρια δυσκολία. Στη διάρκεια του παιχνιδιού θα συναντήσετε διάφορα puzzle τα οποίο όμως έστω και με λίγη προσπάθεια θα καταφέρετε να τα περάσετε σε λίγη ώρα.
Το σημείο που παρουσιάζει δυσκολία στο παιχνίδι είναι η ευφάνταστη χρήση ορισμένων αντικειμένων, αφού ο Rufus είναι ένας μικρός McGuyver που ακόμα και με νυχοκόπτη μπορεί να ανοίξει τρύπα σε χρηματοκιβώτιο. Ειδικά μετά το σημείο όπου δεν θα έχετε να κάνετε μόνο με ένα Rufus, αλλά με 3 που θα πρέπει να ανταλλάσσουν αντικείμενα μεταξύ τους γίνεται λίγο πιο δύσκολο.
Δεν υπάρχει κάποιο σημείο στο παιχνίδι που να κολλήσετε για ώρες αλλά σίγουρα θα βρείτε μερικά σημεία όπου θα περάσετε λίγη ώρα προσπαθώντας να βρείτε το επόμενο σας βήμα.
 
 
Goodbye Deponia

Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι μεγαλύτερη από τα 2 προηγούμενα παιχνίδια και έτσι θα χρειαστείτε 2-3 μέρες για να το ολοκληρώσετε σίγουρα.

 

Εγκατάσταση

leitourgikaHandbrake

To Goodbye Deponia είναι διαθέσιμο για Windows, Linux (μόνο 64bit) και MAC σε DVD ή  μέσω πλατφορμών όπως το STEAM και GOG. Η τιμή του είναι περίπου 20 ευρώ αν και σίγουρα θα το πετύχετε σε προσφορά κατά καιρούς με τιμή πολύ χαμηλότερη (μπορείτε να βρείτε την τριλογία ακόμα και με 8 ευρώ κάποιες φορές στο GOG ή στο STEAM).

Απαιτεί περίπου 2-3 GB στο δίσκο και οι ελάχιστες απαιτήσεις του είναι διπύρηνος επεξεργαστής με 2GB RAM.

 

Συνοψίζοντας

 
Goodbye Deponia deponia 3
Το Goodbye Deponia είναι το τρίτος μέρος της πολύ όμορφης τετραλογίας Deponia. Είναι ένα κλασσικό point ‘n click adventure που θυμίζει έντονα τα αντίστοιχα adventures της δεκαετίας του 90. Είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα adventures αυτού του είδους που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνοντας παντού υψηλές κριτικές και θετικά σχόλια.
 
Όπως σε όλες τις τριλογίες το τελευταίο μέρος είναι το πιο όμορφο, αφού σε αυτό γίνονται οι περισσότερες σεναριακές αποκαλύψεις και ανατροπές αλλά και έρχεται το πραγματικό τέλος. Έτσι και στο Goodbye Deponia σε αυτό το μέρος, θα κατανοήσετε περισσότερο την υπόθεση στο παιχνίδι αφού γίνονται αρκετές ανατροπές αλλά και θα έρθει η πραγματική ολοκλήρωση της ιστορίας.
 
Είναι βελτιωμένο έστω και αμυδρά από τα προηγούμενα μέρη σε όλους σχεδόν τους τομείς. Έχει μεγαλύτερη διάρκεια, λίγο δυσκολότερους γρίφους, καλύτερα cutscenes και αρκετές ανατροπές, κάνοντας το έτσι λίγο καλύτερο από τα 2 προηγούμενα μέρη.
 
 
Goodbye Deponia
Αν και μπορείτε να το παίξετε και χωρίς να έχετε τελειώσει κάποιο από τα   Deponia  και το Chaos On Deponia (τα 2 προηγούμενα), καλό είναι να το έχετε κάνει αφού έτσι θα έχετε κατανοήσετε καλύτερα την υπόθεση του παιχνιδιού και θα το ευχαριστηθείτε καλύτερα.
 
Είναι ένα αρκετά καλό παιχνίδι που σίγουρα θα πρέπει να παίξουν οι φαν του είδους.

Deponia 3

 
 
 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Απάντηση