Broken Sword 2 : The Smoking Mirror (Remastered)

download 2B 25283 2529
To Broken Sword 2, The Smoking Mirror Remastered είναι η επανέκδοση του δεύτερους μέρους της σειράς Broken Sword. Η αρχική έκδοση κυκλοφόρησε το 1997 ενώ η Remastered το 2010. Τα Broken Sword -για όσους δεν γνωρίζουν- είναι μια πολύ επιτυχημένη σειρά point ‘n click adventure που -ειδικά τα πρώτα 2 μέρη- είχαν τεράστια επιτυχία. Το πρώτο μέρος της σειράς ήταν το Shadow of the Templars το οποίο είχε κυκλοφορήσει 1 χρόνο πριν.
Δημιουργός της σειράς είναι η Αγγλική εταιρία Revolution.

Υπόθεση

Broken Sword 2 remastered
Η αρχική σκηνή του παιχνιδιού
Στο Broken Sword 2 ξανασυναντούμε τον George και την Nico, τους ήρωες του πρώτου μέρους που πάλι θα μπλεχτούν σε περιπέτειες. Αυτή τη φορά ο George και η Nico πάνε να επισκεφτούν έναν καθηγητή ο οποίος έχει κάποιες πληροφορίες για ένα αρχαίο αντικείμενο των Μάγια.
Στο σπίτι του καθηγητή πέφτουν σε ενέδρα και απαγάγουν την Nico ενώ ο George βρίσκεται δεμένος πάνω σε μια καρέκλα με μια δηλητηριώδη αράχνη να τον απειλεί. Ο George με την βοήθεια σας θα ελευθερωθεί και θα προσπαθήσει αρχικά να βρει την κοπέλα του την Nico και έπειτα να λύσει το μυστήριο πίσω από την ενέδρα και απαγωγή.
Το κύριο μέρος της υπόθεσης διαδραματίζεται σε μια (ανύπαρκτη) χώρα της κεντρικής Αμερικής αλλά θα ταξιδέψετε και σε διάφορα άλλα μέρη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Και σε αυτό το μέρος το σενάριο είναι μυστικιστικό αν και έχει πιο πολλά κωμικά στοιχεία.
Στο παιχνίδι θα συναντήσετε ξανά μερικούς γνώριμους χαρακτήρες και θα περιπλανηθείτε σε 1-2 τοποθεσίες από το πρώτο μέρος.

Διαφορές με την αρχική εκδοχή

broken sword 2
Τα γραφικά είναι πολύ βελτιωμένα
Οι διαφορές με την αρχική εκδοχή σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, έχουν να κάνουν μόνο με την εμφάνιση του παιχνιδιού, καθώς έχουν βελτιωθεί αισθητά τα γραφικά στα animations, στις εκφράσεις των προσώπων στις συνομιλίες και στα cutscenes.
Η υπόθεση του παιχνιδιού είναι ακριβώς η ίδια χωρίς κάποια προσθήκη παρά μόνο την αφαίρεση ενός puzzle (ο λαβύρινθος στο δάσος) οπότε δεν έχει κάτι περαιτέρω να προσφέρει σε κάποιον που είχε παίξει και τελειώσει την αρχική εκδοχή.

Γραφικά και ήχος

cutscene of broken sword 2
Εντυπωσιακή σκηνή από cutscene στο παιχνίδι
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι κλασσικά 2D με αρκετά καλή κίνηση χαρακτήρων και καλοσχεδιασμένα τοπία. Είναι εμφανώς βελτιωμένα και από το πρώτο μέρος αλλά και από την αρχική εκδοχή. Ειδικά τα cutscenes είναι λίγο πιο μεγάλα αλλά και πιο καλοσχεδιασμένα.
Ο ήχος πάλι κινείται σε πολύ καλά επίπεδα με αρκετά καλό και ατμοσφαιρικό soundtrack και καλό voiceover σε σχεδόν όλους τους χαρακτήρες. Υπάρχουν διάφορες γλώσσες και στην ομιλία αλλά και στους υπότιτλους αλλά δυστυχώς τα Ελληνικά δεν συμπεριλαμβάνονται σε κάποια από αυτές.

Gameplay

Το Gameplay είναι περίπου ίδιο με το πρώτο μέρος με μικρές διαφορές. Όλες οι λειτουργίες γίνονται μέσω του mouse με αριστερό πλήκτρο να είναι για talk/walk/use/get και δεξί για look. Πάλι ότι αντικείμενο μπορεί να γίνει αλληλεπίδραση θα το δείτε να σχηματίζει ένα μικρό κύκλο όταν πλησιάζετε με τον κέρσορα κοντά του το οποίο είναι αρκετά χρήσιμο.
broken sword 2 2dgmr 8
Η οθόνη με τα hints τα οποία αποκαλύπτονται σταδιακά για κάθε γρίφο
Το inventory μπορείτε να το ανοίξετε πατώντας το πλήκτρο κάτω αριστερά στην οθόνη ενώ υπάρχει και εδώ journal με τα πιο σημαντικές εξελίξεις καθώς και βοήθεια με hints αν τη χρειαστείτε σε κάποιο σημείο που έχετε κολλήσει.
Bugs δεν έχει εκτός ίσως από ένα σημείο στο οποίο αν κάνετε κάτι λάθος δεν μπορείτε να συνεχίσετε και μπορεί να περάσετε αρκετές ώρες άσκοπα μέχρι να το καταλάβετε κάνοντας restore από προηγούμενο save.
broken sword 2 deathscene
Η οθόνη που βλέπετε αν ο George ή η Nico τα “τινάξουν”
Στο μέρος αυτό, σε αντίθεση με το πρώτο, μπορείτε να σκοτωθείτε σε μερικά σημεία του παιχνιδιού αν κάνετε κάτι λάθος, οπότε καλό είναι να κάνετε save ανά τακτά διαστήματα. Βέβαια αν σκοτωθείτε και δεν έχετε κάνει save δεν ξεκινάτε από την αρχή αλλά από ένα σημείο λίγο πριν το λάθος που κάνατε.

Γρίφοι/Δυσκολία

broken sword 2 2dgmr 5
Το τελευταίο puzzle του παιχνιδιού
Το Smoking Mirror αν και έχει λιγότερους γρίφους είναι λίγο πιο δύσκολο από το πρώτο μέρος. Σε μερικά σημεία δεν είναι αρκετά εμφανές τι πρέπει να κάνεις ενώ κάποιες φορές η χρησιμοποίηση των αντικειμένων είναι κάπως “ευφάνταστη”.
Οι γρίφοι, με μόνη εξαίρεση τον τελευταίο, δεν παρουσιάζουν κάποια δυσκολία και δεν θα σας πάρουν πάνω από λίγα λεπτά.
Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι λίγο μεγαλύτερη από το πρώτο μέρος με τουλάχιστον 5-7 ώρες καθαρού παιχνιδιού για έναν έμπειρο παίχτη.

Εγκατάσταση

broken sword 2 2dgmr 10
Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για όλα τα λειτουργικά σε υπολογιστές ( Windows, Linux, MAC) αλλά και για tablet και κινητά ( IOS και Android) καθώς και για διάφορες παιχνιδομηχανές (πχ Playstation) . Για υπολογιστή υπάρχει σε STEAM και GOG με τιμή γύρω στα 5 ευρώ αλλά θα το βρείτε συχνά και σε προσφορά μαζί με όλη ή τα πρώτα μέρη της σειράς Broken Sword με πολύ πιο μικρό κόστος.
Φυσικά με λίγο ψάξιμο μπορείτε να το βρείτε και σε κλασσική κασετίνα με DVD στο Amazon ή σε κάποιο τοπικό κατάστημα.
Το μέγεθος του παιχνιδιού είναι περίπου 1GB (αναλόγως το λειτουργικό) και οι απαιτήσεις του αρκετά μικρές που θα δυσκολευτείτε αρκετά να βρείτε υπολογιστή που δεν θα το “σηκώνει”

Συνοψίζοντας

broken sword 2
Το Broken Sword 2 Remastered είναι η επανέκδοση του δεύτερου μέρος της σειράς Adventure Broken Sword. Χωρίς προσθήκες στο σενάριο αλλά με βελτιωμένα γραφικά και ήχο προσπαθεί να προσελκύσει ξανά τους λάτρεις της σειράς να το ξαναδοκιμάσουν.
Το σενάριο είναι πάλι μυστικιστικό, με τον George και την Niko να προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο μιας περίεργης πέτρας των Μάγια, γυρίζοντας πάλι όλο το κόσμο. Για διάφορους λόγους η υπόθεση δεν είναι τόσο δυνατή όσο αυτή του πρώτου μέρος και το παιχνίδι δεν καταφέρνει να σε καθηλώσει, αν και ίσως έχει λίγο καλύτερη κλιμάκωση. Οι κριτικές που είχε συγκεντρώσει ήταν μέτριες κυρίως λόγω ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην μεγάλη επιτυχία του πρώτου μέρους.
Η δυσκολία του είναι σε καλά επίπεδα, κάνοντας το παιχνίδι λίγο πιο δύσκολο από το πρώτο μέρος αλλά όχι τόσο που θα αποθάρρυνε τους αρχάριους. Τα puzzle στο παιχνίδι είναι λιγότερα από το πρώτο μέρος και ευκολότερα αλλά δεν είναι τόσο εμφανές το τι πρέπει να κάνετε σε μερικά σημεία.
broken sword 2 2dgmr 9
Αν εξαιρέσει πάντως κανείς την λίγο αδύναμη και τραβηγμένη υπόθεση, το παιχνίδι είναι σχετικά καλό και θα ανταμείψει τους λάτρεις των κλασσικών point ‘n click adventure με μερικές ευχάριστες ώρες. Σίγουρα όχι τόσο καλό όσο το πρώτο μέρος αλλά μια αξιοπρεπή συνέχεια με λίγο πιο καλό και δραματικό φινάλε.

Απάντηση