Beneath A Steel Sky, ένα αριστούργημα της χρυσής εποχής των 90s

beneath a steel sky adventure game

To Beneath A Steel Sky είναι ένα point and click adventure παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 1994 για PC και Amiga. Δημιουργός του παιχνιδιού ήταν η Revolution Software, μία εταιρία με πολλούς αξιόλογους τίτλους (όπως η σειρά Broken Sword). Δεν διαφέρει αρκετά από τα περισσότερα adventure εκείνη της εποχής, με ίσως μοναδική ιδιαιτερότητα το σενάριο, αφού η υπόθεση διαδραματίζεται στο μέλλον, σε ένα δυστοπικό κόσμο. Το παιχνίδι συγκέντρωσε πολύ θετικές κριτικές, ειδικά την εποχή που κυκλοφόρησε. Το 2003 το παιχνίδι έγινε freeware και δόθηκε στο κοινό ο source code του. Έτσι μετά από λίγο καιρό προσαρμόστηκε και μπορούσε να τρέξει μέσω ScummVM σε όλα τα λειτουργικά. Το 2009 δημιουργήθηκε μία remastered version, ειδικά σχεδιασμένη για iOS. Σε αυτή την έκδοση έχουν προστεθεί νέα cutscenes καθώς και βελτιωμένο soundtrack. Μέσα στο 2020 αναμένεται να κυκλοφορήσει και το πολυαναμενόμενο sequel, το Beyond A Steel Sky.

ΤίτλοςBeneath A Steel Sky
ΚατηγορίαPoint And Click Adventure
ΕταιρίαRevolution Software
Έτος κυκλοφορίας1994
ΆδειαFreeware
Γραφικά2D
Οπτική3rd Person
ΉχοςVoiceover
ΥπότιτλοιΑγγλικά
Βαθμός δυσκολίαςΜέτριο-Δύσκολο
Καταλληλότητα13+
Min. CPU1GHz
Min. RAM256ΜΒ
Min. GPU128MB VRAM
OSWin, Linux, MAC (SCUMMV)
StoresGOG
Βαθμολογία (GOG)4.3/5

Υπόθεση Beneath A Steel Sky (spoiler-free)

beneath a steel sky 2dgmr 2
Screenshot από το intro του παιχνιδιού.

Το Beneath A Steel Sky διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό, μελλοντικό κόσμο, σε μία περιοχή της Αυστραλίας. Ο κεντρικός ήρωας της υπόθεσης είναι ο Robert, ένας σκληροτράχηλος τύπος γύρω στα 30. Ο Robert όταν ήταν μικρός, ήταν ο μόνο επιζών από τη πτώση ενός ελικοπτέρου στην έρημο. Εκεί τον βρήκε μία φυλή ιθαγενών και τον υιοθέτησε, δίνοντάς του το επίθετο Foster, από το κουτί μίας μπύρας που βρήκαν αλλά και επειδή ήταν υιοθετημένος (Foster στα Αγγλικά σημαίνει υιοθετημένος). Με την πάροδο των χρόνων ο Robert μαθαίνει μηχανική και κάποια στιγμή κατασκευάζει τον Joey, ένα αυτόνομο ρομπότ με πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα. Ο χαρακτήρας του Joey είναι αποθηκευμένος σε μία πλακέτα και έτσι μπορεί να αλλάξει “περίβλημα” όποια στιγμή θέλει. Τα χρόνια περνούν ευχάριστα μέχρι να εμφανιστεί ένα ελικόπτερο από την μεγαλούπολη Union, αναζητώντας το χαμένο αγόρι από το παλιό ατύχημα. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν πάνοπλοι άντρες οι οποίοι σκοτώνουν όλη τη φυλή του Robert και τον απαγάγουν, μεταφέροντας τον στην πόλη. Όμως λίγο πριν φθάσουν, το ελικόπτερο παθαίνει μηχανική βλάβη και πέφτει.

beneath a steel sky
H πρώτη σκηνή, πάνω με το παλτό ο ήρωας κρύβεται από τους άνδρες ασφαλείας. Στην τσέπη βρίσκεται η πλακέτα του Joey

Ο Robert επιβιώνει και με την πλακέτα του Joey στην τσέπη βρίσκεται στο πάνω επίπεδο της γιγάντιας πόλης που ελέγχεται από έναν υπερυπολογιστή, τον LINC. Σκοπός του Robert είναι να μάθει γιατί τον απήγαγαν και να γυρίσει στην έρημο όπου μεγάλωσε. Για να το πετύχει θα πρέπει να βρει τον δρόμο προς τα κάτω επίπεδα της πόλης και να αναμετρηθεί με το πανίσχυρο LINC.

beneath a steel sky comic
Μία από τις σελίδες του κόμικ

Συγγραφέας του σεναρίου είναι ο Dave Cummins, ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού. Μάλιστα, για να κάνει την υπόθεση λίγο πιο κατανοητή (καθώς εκείνη την εποχή δεν ήταν και τόσο εύκολο να γίνουν μεγάλες cutscenes) σχεδίασε και ένα μικρό κόμικ, όπου δείχνει τι είχε συμβεί μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο που ξετυλίγεται με αρκετό σασπένς μέσα στο παιχνίδι. Το πιο σημαντικό είναι ότι αν θέλετε να τελειώσετε το παιχνίδι -χωρίς να κοιτάτε το walkthrough- θα πρέπει να δώσετε σημασία σε κάθε λεπτομέρεια που αναφέρεται στους διαλόγους, καθώς από εκεί θα κατανοήσετε την υπόθεση και θα κάνετε τα απαραίτητα βήματα.

Gameplay

Το Gameplay του Beneath A Steel Sky είναι απλό και ακολουθεί τις βασικές αρχές όλων των point and click adventure. Η κίνηση γίνεται με το mouse, με το αριστερό πλήκτρο να είναι η εξερεύνηση (LOOK) και το δεξί η χρήση (USE). To περπάτημα (WALK) γίνεται και με οποιοδήποτε από τα δύο πλήκτρα.

beneath a steel sky game
Πάνω φαίνεται το inventory με τα αντικείμενα που έχει στη κατοχή ου ο ήρωας

Φυσικά υπάρχει και inventory με όλα τα αντικείμενα που έχει ο Robert στην κατοχή του. Για να εμφανιστεί απλώς πάτε τον δείκτη του ποντικιού προς τα πάνω. Στο inventory μπορεί να γίνει και αλληλεπίδραση αντικειμένων μεταξύ τους. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι κάποιες φορές πρέπει να γίνει με την σωστή σειρά. Δηλαδή αν πάτε το Α αντικείμενο πάνω στο B μπορεί να ενωθούν, όμως αν πάτε το B στο A μπορεί να μην συμβεί αυτό.

Δυστυχώς στο παιχνίδι δεν υπάρχει κάποια οθόνη με hints ούτε κάποιο πλήκτρο που πατάτε και σας εμφανίζει όλα τα σημεία αλληλεπίδρασης που υπάρχουν σε κάθε οθόνη. Έτσι πολλές φορές θα πρέπει να ψάχνετε με τον κέρσορα όλη την οθόνη για να δείτε μήπως υπάρχει κάποιο σημείο που δεν φαίνεται καλά.

beneath a steel sky game deathscene
Η DeathScene. Είναι σίγουρο ότι θα δείτε αρκετές φορές αυτή τη σκηνή.

Σε αντίθεση με άλλα adventures, στο Beneath A Steel Sky ο παίκτης μπορεί να σκοτωθεί. Αυτό συμβαίνει μόνο σε συγκεκριμένα σημεία στο παιχνίδι (περίπου 5-6), αλλά καλό είναι να σώζετε συχνά για να μην χρειαστεί να ξαναπαίξετε κάποιο μεγάλο κομμάτι.

beneath a steel sky game

Οι διάλογοι στο παιχνίδι είναι σημαντικοί για να κατανοήσετε την υπόθεση και να σκεφτείτε το επόμενο βήμα, όμως δεν έχει σημασία τι θα επιλέξετε. Δηλαδή δεν υπάρχει “λάθος απάντηση”. Συνήθως εξαντλείται κάθε διάλογο και ακόμα και εκεί που φαίνεται ότι θα πρέπει να κάνετε τη σωστή επιλογή, η έκβαση παραμένει ίδια ότι και αν επιλέξετε. Η μοναδική εξαίρεση είναι η τελευταία σκηνή, όπου το τι θα επιλέξετε είναι σημαντικό.

Επίσης μερικές φορές θα χρειαστεί να έχετε κάνει κάτι πριν μιλήσετε σε κάποιον NPC για να ξεκλειδώσει ο σωστός διάλογος, ενώ σε άλλες θα πρέπει να μιλήσετε σε κάποιον NPC όταν βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο ή όταν υπάρχει κάποιος άλλος NPC κοντά.

beneath a steel sky menu
To ένα και μοναδικό menu του παιχνιδιού

Το μενού στο παιχνίδι είναι απλό και για να το ενεργοποιήσετε πατάτε το F5. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε να σώσετε, να φορτώσετε κάποιο save, να κάνετε QUIT ή να πειράξετε κάποιες από τις ρυθμίσεις. Οι ρυθμίσεις που επιτρέπεται να αλλάξετε είναι

 • FX : ενεργοποιείται ή όχι τον ήχο από τα ηχητικά εφέ
 • Text And Speech : Μπορείτε να επιλέξετε αν θα εμφανίζεται το voiceover, οι υπότιτλοι ή και τα δύο μαζί
 • Music: Επιλογή έντασης της μουσικής πού ακούγεται μέσω μπάρας
 • Speed: Μπορείτε να επιλέξετε την ταχύτητα του παιχνιδιού

Προσοχή, στο παιχνίδι δεν υπάρχει autosave, οπότε καλό είναι να σώζετε αρκετά συχνά.

Γραφικά και ήχος

beneath δωμάτιο

Τα γραφικά του Beneath A Steel Sky ήταν αρκετά καλά για το 1994, όμως για σήμερα είναι σχετικά άσχημα, σχεδόν pixelized. Η ανάλυση της οθόνης στο αρχικό παιχνίδι είναι 640χ480, οπότε αν επιλέξετε να το παίξετε σε full screen θα έχετε θέμα.

Στο παιχνίδι υπάρχουν κάποιες υποτυπώδεις cutscenes, όμως δεν είναι ούτε πολύ μεγάλες ούτε εφάμιλλες μεταγενέστερων παιχνιδιών (πχ το Broken Sword της ίδιας εταιρίας που κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα είχε πολύ καλύτερα γραφικά και μεγάλες cutscenes). Σε αυτό συνέβαλε και ότι το Beneath A Steel Sky επέλεξε να κυκλοφορήσει και σε δισκέτες (14 τον αριθμό), επειδή εκείνη την εποχή τα CD δεν ήταν και τόσο διαδεδομένα.

Ο ήχος είναι αρκετά καλός, ειδικά το voiceover που είναι καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και στις συνομιλίες με όλους του NPC αλλά και σε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση του Robert με το περιβάλλον. Και τα ηχητικά εφέ είναι σχετικά καλά, με ήχους να ακούγονται στο background (πχ θόρυβο από μηχανές, τον αέρα που φυσάει).

Το soundtrack είναι πολύ ατμοσφαιρικό, όμως μετά από μερικές ώρες γίνεται λίγο μονότονο και κουράζει. Θα έπρεπε να είχε πιο πολλές εναλλαγές. Όπως και να έχει για παιχνίδι εκείνη της εποχής ήταν σε πολύ καλά επίπεδα.

Χαρακτήρες και τοποθεσίες

Στο παιχνίδι μπορείτε να παίξετε μόνο έναν χαρακτήρα, τον Robert. Στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, θα έχετε μαζί σας τον Joey (σε διάφορα shells), το sidekick ΑΙ ρομπότ που έφτιαξε ο Robert. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες είναι αρκετά ευχάριστοι, ειδικά όταν κάνουν συζητήσεις μεταξύ τους. Ο Robert είναι ένας σκληροτράχυλος χαρακτήρας, χωρίς πολλούς ενδοιασμούς. Κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να “δανειστεί” κάτι που δεν του ανήκει ή θα πρέπει να πει ψέμματα σε κάποιο χαρακτήρα. Ο Joey είναι ο πιστός σύντροφος του Robert, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει την δική του ισχυρή προσωπικότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα γκρινιάξει για τις αγγαρείες που θα αναγκαστεί να κάνει.

Πέραν αυτών, θα συναντήσετε αρκετούς NPC κατά την διάρκεια του παιχνιδιού (πάνω από 20). Κάποιοι είναι σημαντικοί και θα τους δείτε πάνω από μία φορά, κάποιους θα τους δείτε μόνο σε μία σκηνή για ένα διάλογο, που ίσως να μην έχει και καμία σημασία. Όλοι έχουν το δικό τους voiceover.

Ο κόσμος του παιχνιδιού δεν είναι πολύ μεγάλος. Ουσιαστικά είστε περιορισμένος σε ένα κομμάτι της τεράστιας πόλης, ξεκινώντας από τους πάνω ορόφους και προσπαθείτε να φθάσετε στο έδαφος και ακόμα πιο κάτω. Αρχικά βρίσκεστε μέσα στο εργοστάσιο και κατεβαίνοντας φτάνετε στις κατοικίες. Πρακτικά υπάρχουν 3 επίπεδα μέχρι να φθάσετε στο έδαφος και μετακινείστε συνήθως με ασανσέρ. Σε κάθε επίπεδο υπάρχουν αρκετά δωμάτια/οθόνες, συνήθως πάνω από 10. Δυστυχώς στο παιχνίδι δεν υπάρχει κάποιος χάρτης, οπότε θα πρέπει να θυμάστε που βρίσκεται τι. Βέβαια επειδή δεν είναι μεγάλος κόσμος και δεν υπάρχει και κάποιος λαβύρινθος, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Σχεδόν πάντα κινείστε οριζόντια στην οθόνη, με λίγες φορές να χρειαστεί να πάτε πάνω ή κάτω.

Γρίφοι και δυσκολία

beneath a steel sky 2dgmr 11
Ένας από τους πιο δύσκολους γρίφους του παιχνιδιού

Στο παιχνίδι κυριαρχούν οι “λογικοί γρίφοι” που μπορείτε να τους λύσετε μέσα από την πλοκή του παιχνιδιού. Έτσι δεν υπάρχουν σπαζοκεφαλιές ή puzzle. Πρακτικά το πιο δύσκολο κομμάτι είναι το LINC interface όπου θα πρέπει να βρείτε τι πρέπει να κάνετε λίγο ψαχτά. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Beneath A Steel Sky είναι εύκολο. Αντιθέτως, για να τελειώσετε το παιχνίδι θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στους διαλόγους για να ξέρετε που να πάτε και να δοκιμάζετε σχεδόν ότι έχετε στο inventory σε διάφορα σημεία όπου υπάρχει αλληλεπίδραση. Μερικά είναι εμφανή, κάποια άλλα θέλουν αρκετή φαντασία.

point and click adventure
Λίγο πριν το τέλος. Ένα από τα λίγα σημεία όπου δεν υπάρχει γυρισμός.

Το μόνο καλό είναι ότι τα σημεία όπου μπορείτε να κάνετε λάθος είναι λίγα. Στα περισσότερα από αυτά θα σκοτωθείτε, οπότε το λάθος θα είναι εμφανές. Όμως υπάρχουν και ένα-δυο σημεία λίγο πριν το τέλος, όπου αν έχετε ξεχάσει ένα σημαντικό αντικείμενο ίσως μπορεί να κολλήσετε χωρίς να μπορείτε να προχωρήσετε ούτε να γυρίσετε πίσω.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα μέτριο προς δύσκολο adventure. Σίγουρα όχι για πρωτάρηδες και όχι για όσους δεν έχουν υπομονή.

Διάρκεια

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν αρκετά adventure είναι η διάρκεια. Συνήθως είναι πολύ μικρά ή βασίζουν την διάρκεια μόνο στην δυσκολία των γρίφων. Το Beneath A Steel Sky σίγουρα δεν είναι μικρό σε διάρκεια. Ακόμα και αν το παίξετε με το walkthrough στο χέρι και κάνετε μόνο τα απολύτως απαραίτητα παρακάμπτοντάς όλους τους διαλόγους, και πάλι θα θέλει τουλάχιστον 2-4 ώρες.

Με φυσιολογική ροή και δίνοντας σημασία σε διαλόγους και γρίφους σίγουρα θα σας πάρει πάνω από 3-4 μέρες gaming, πιθανώς και πολύ περισσότερο. Μάλιστα αν υπολογίστε ότι κάποιες φορές θα πρέπει να περιμένετε για να έρθει στο σωστό σημείο κάποιος και κάποιες φορές θα σκοτωθείτε επειδή κάνατε κάτι λάθος ή επειδή δεν είστε αρκετά γρήγοροι, τότε καταλαβαίνετε ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνος.

Εγκατάσταση

broken sword 2 2dgmr 10

Το Beneath A Steel Sky κυκλοφόρησε εμπορικά το 1994, αλλά το 2003 οι δημιουργοί του το μετέτρεψαν σε Freeware δίνοντάς τον κώδικα στο κοινό. Έτσι δεν άργησε να προσαρμοστεί στην engine του SCUMM και πλέον μπορείτε να το τρέξετε μέσα απο αυτό. To παιχνίδι υπάρχει σε αρκετές σελίδες με abandonware αλλά μπορείτε να το βρείτε εντελώς δωρεάν και από το GOG. Εκεί υπάρχουν αρχεία γι Windows, Linux και MAC (όλα βασιζόμενα στο ScummVM). Μαζί με το executable αρχείο θα βρείτε και μερικά extra, όπως artwork, wallpapers αλλά και το κόμικ που προλογίζει το σενάριο του παιχνιδιού.

Το μέγεθος του Beneath A Steel Sky είναι σχετικά μικρό (κάτω από 100MB) και οι απαιτήσεις του ελάχιστες (παίζει ακόμα και σε υπολογιστές του 2000).

Remastered, 2ο μέρος και παρόμοια παιχνίδια

beyond a steel sky
Promo εικόνα από το Beyond A Steeel Sky, προφανώς είναι 3D

Μετά από δεκαετίες συζητήσεων και αναμονής επιτέλους είναι στα σκαριά η συνέχεια του Beneath A Steel Sky. Ο τίτλος ονομάζεται Beyond A Steel Sky και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2020 από τους ίδιους δημιουργούς (μάλιστα το 2012 όταν είχε γίνει ένα Kickstarter για την συνέχεια του Broken Sword είχε μπει σαν milestone και το Beneath A Steel Sky 2, αλλά δυστυχώς δεν επιτευχθεί τότε).

Το 2009 κυκλοφόρησε και μία Remastered έκδοση του Beneath A Steel Sky με πολύ βελτιωμένα γραφικά και μερικές νέες cutscenes. Δυστυχώς αυτή η έκδοση ήταν μόνο για κινητά (συγκεκριμένα μόνο για iOS) και δεν έφθασε ποτέ στους υπολογιστές.

Primordia

Σχεδόν όλα τα point and click adventure εκείνη της εποχής έχουν πολλές ομοιότητες με το Beneath A Steel Sky, κυρίως σε gameplay, εξέλιξη σεναρίου αλλά και χιούμορ. Αυτά που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο κοντά είναι σίγουρα τα πρώτα Broken Sword (που είναι και από τους ίδιους δημιουργούς), το Full Throttle (που έχει ως πρωταγωνιστή ένα παρόμοιο τύπο) και το μεταγενέστερο Primordia (που έχει περίπου ντουέτο πρωταγωνιστών και το ίδιο δυστοπικό theme και ατμόσφαιρα).

Τελικό συμπέρασμα: Ένα από τα πιο κλασσικά point and click adventures

beaneat a steel sky τελική σκηνή
H τελική σκηνή

To Beneath A Steel Sky ήταν -και εξακολουθεί να είναι- ένα από τα πιο όμορφα point and click adventure που υπάρχουν εκεί έξω. Έχει εξαιρετικό σενάριο, ωραία πλοκή και σχετικά καλή διάρκεια. Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, όμως αυτό είναι και μία από τις γοητείες που έχει. Σχεδόν όλα πάνω του είναι εξαιρετικά, με μόνο αρνητικό τα φτωχά -για την σημερινή εποχή- γραφικά που ίσως ξενίσουν αρκετούς που δεν έχουν συνηθίσει σε παιχνίδια με τόσο χαμηλή ανάλυση.

Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι εντελώς δωρεάν και μπορείτε να το κατεβάσετε και να το τρέξετε ακόμα και αν έχετε Linux ή MAC.

 • Πρωτότυπο σενάριο
 • Ήχος
 • Καλή διάρκεια
 • Ατμοσφαιρικό
 • Έξυπνο χιούμορ
 • Αρκετοί χαρακτήρες και τοποθεσίες
 • Μέτρια γραφικά
 • Μικρή ανάλυση
 • Λίγα και φτωχά cutscenes

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Απάντηση